Etiketter:

Jag står inför ett dilemma. Å ena sidan lovade jag Bokbabbel att skriva en nedtonad och småsur rapport från årets bokmässa i Göteborg för att motverka den avundsjuka hon naturligtvis drabbas av när hon förvägrades egen mässresa, å andra sidan har jag haft en väldigt, väldigt rolig helg… Men vi tar det väl från början.

Torsdagen bjöd på resa från Värmland till Göteborg och sen ett jobbmöte på universitetet innan jag äntligen fick komma till hotellet. Där körde det ihop sig lite eftersom vi tvingades byta rum pga noll internetuppkoppling på rummet, det fortsatte att vara dåligt med internetåtkomsten under hela besöket vilket definitivt får ses som en nackdel för två uppkopplingsfreaks som mig och maken… Vid tretiden fick jag dock äntligen äntra mässgolvet och det var sådär trevligt som en torsdag där ofta är, lagom med folk, bubblande förväntan och alldeles för många inköp och tygkassar… Jag hann inte med några seminarier på torsdagen men lyckades i alla fall se Fredrik Strage två gånger och det kändes rätt stort för mig som slänger mig över hans krönikor i DN varje fredag.

Fredagen var, efter en supertrevlig bokfrukost med Christoffer Carlsson, en seminariedag med skilda ämnen som fantasy för unga, barns delaktighet på bibliotek och tillgängliggörande av ljud och bild på kb. Och så Jonathan Franzen förstås… Jag har inte läst ett ord av karln men föll ändå pladask för hans sarkasmer, frispråkighet och engagemang. Naturligtvis gick jag raka vägen från seminariet till English Bookshop och köpte Freedom (och några till eftersom de som vanligt hade 3 till priset av 2 i montern…). På kvällen gick jag och maken på bio och såg formidabla nyfilmatiseringen av Jane Eyre (mer om den senare i veckan). Någonstans under fredagen hann jag också med att bege mig ut på stan för att använda det där presentkortet på SF-bokhandeln som jag fick av min institution som disputationspresent. Det var nästan en ångestladdad upplevelse att stå där med alla de där pengarna och noll idéer om vad de ska användas till, men det löste sig fint till slut (det blev några romaner jag inte alls har koll på men som verkar spännande, en Sookie Stackhouse companion, andra säsongen av Dollhouse och Torchwood som jag egentligen inte vet någonting om men ändå är sugen på att se).

Lördagen inleddes med ett kort mässbesök och inköp av presenter till barnen innan det var dags för möte med avhandlingsförlaget. Därefter gick jag runt lite på mässan med en kollega och här kommer årets andra negativa punkt. Sällskapet var väldigt trevligt men bokmässan på lördag eftermiddag är ju olidlig. Ångestframkallande. Klaustrofobisk. Hemsk. Så efter vår runda satte jag mig på hotellrummet en stund och pustade innan jag gick ut i vimlet igen, sprang på Lyran och drog mig tillbaka till bokbloggsrummet med henne och ett gäng trevliga bokbloggare. Eftermiddagens bokbloggsmingel var synnerligen välbesökt och jag tror att vi alla hade trevligt (några bilder finns på och dagarna går…). Själv uppskattade jag särskilt att äntligen träffa människorna bakom favoritbloggar som Glory Box, Bokstävlarna och Feuerzeug.

Söndagen gick i hemresans tecken. Jag hann bara med en förvirrad och kort sista tur på mässgolvet innan utcheck och bilresa. Dagen avslutades med att vi fick hämta hem ett lyckligt barn och ett febersjukt dito.

Mina absoluta höjdpunkter under mässan är helt klart bokfrukosten på torsdag, Jonathan Franzen-seminariet, bokbloggsrummet och bokbloggsminglet. Jag har redan börjat planera inför nästa år (det är faktiskt sant) och leker lite med tanken att boka hotellrum redan i veckan… Så alltså, min bokmässa har varit precis så spännande och rolig som jag hoppades i förväg och det har inte gått så bra med att skriva ner upplevelsen för att trösta dem som inte kunde komma. Men å andra sidan är det ju slut nu och alltså ingenting att längta efter längre. Och nästa år hoppas jag vi blir ännu fler som möts på mässan och i bokbloggsrummet (som jag hoppas blir en återkommande företeelse)!

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedInPin on Pinterest