16 april 2024

Eligible

eligibleDet var med väldigt blandade känslor jag tog mig an den här boken. Visst är det Curtis Sittenfeld, men det är också det här Jane Austen-projektet där Val McDermid väl får sägas ha halvlyckats med att sätta Northanger abbey i en modern kontext (den är ok men också rätt mossig) men där Joanna Trollopes Sense and sensibility var så dålig att jag inte läste klart. Och så är det Stolthet och fördom som ska skrivas om och förnyas och det är ingen liten utmaning det med tanke på hur älskad den är, också av mig…

Tack och lov stod det ganska tidigt klart att det här var något annat. Det här är en författare som helt utan ängslighet lånar en bra historia och gör den till sin. Lånar lite här och lite där, nog mycket för att det ska kännas tryggt, nog lite för att läsaren ändå inte kan känna sig säker på vad som ska hända (visst vet vi hur slutet ser ut på ett ungefär men det är verkligen ingen självklar väg dit). 

Jag älskar hur väldigt irriterande familjen, också Liz, är. Gud vad störiga ändå, för att det går att känna igen korn av dem alla från sin egen familj och folk man träffat (på ett annat sätt än Austenkontexten ger möjlighet till). Jag gillar att Darcy är mycket mer sympatisk här än i originalet (där han i ärlighetens namn ofta är ett jäkla surkart om vi ska prata klartext och tänka bort Colin Firth) och så är jag väldigt förtjust i att Mary får ta lite plats och att hon görs begriplig (egentligen den enda begripliga). Och att jag faktiskt inte skäms över att medge att hon nog är den jag liknar mest eller i alla fall känner igen mig mest i.

Eligible är en bok jag har längtat hem till när jag varit på jobbet eller gjort något annat vardagligt ickeläsligt, det är en bladvändare och en riktigt mysig vän i läsfåtöljen. Jag kanske inte ska ge upp hoppet om den här serien ändå, McCall Smiths Emma är jag nog inte redo att ta mig an, men är det någon som vet vem som skriver Övertalning?

[su_note note_color=”#dafdf5″]
ELIGIBLE
Författare: Curtis Sittenfeld
Förlag: The Borough Press (2016)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

4 tankar på “Eligible

  1. Åh vad spännande! Jag har varit otroligt ambivalent inför om jag ska läsa boken eller inte. Å ena sidan Sittenfeld och att det känns som ett jätteroligt projekt, å andra sidan vill jag inte bli besviken. Det är ju inte den enda Stolthet och fördom-remaken som kommit ut och det finns ju också många spin offs, men ingen jag läst har varit lyckad. Men efter ditt positiva omdöme är jag sugen på att läsa den!

    1. Jag håller med, det blir ytterst sällan lyckat. Men Eligible känns faktiskt som något annat, väl värd ett försök. Det är väldigt mycket en egen bok med influenser av Austen snarare än en avskrivning.

    1. Hoppas, hoppas, hoppas på någon som kan göra den så bra som den förtjänar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.