16 april 2024

Bäst bland brottsligt och sant

Veckans utmaning på Kulturkollo går ut på att lista topp 3 verkliga brottsskildringar. Jag har själv hittat på utmaningen, men kan förstås inte hålla mig till spelreglerna. Här kommer mina 7 (eller 10 om vi ska räkna rätt…) allra bästa filmer och böcker inom genren true crime (utan inbördes ordning):

Paradise lost 1-3 (The child murders of Robin Hood hills, Revelations, Purgatory)
Jag har skrivit en hel temadag av inlägg tillsammans med Beroende av böcker om de här filmerna och West Memphis 3. Jag kommer skriva ännu mer under veckan som kommer. De här filmerna saknar egentligen motstycke när det kommer till hur drabbande de är och hur mycket de bidrog med. Det är ingen lätt sak att ta sig igenom dem (vilket framgår med all önskvärd tydlighet här), men det är värt det.

I skuggan av ett brott av Helena Henschen
Jag har alltid läst mycket om historiska brott och det här är nog den skildring jag tycker allra mest om. Helena Henschen skrev om ett uppmärksammat mord i den egna familjen och hur det påverkat flera generationer.

Med kallt blod av Truman Capote
Den här klassikern har jag läst först i sommar. Den är en fantastisk upplevelse och jag kommer utveckla mina tankar kring den på söndag här och på Kulturkollo.

I’ll be gone in the dark av Michelle McNamara
Ännu en bok som jag skriver om den här veckan och som lämnade mig sömnlös i sommar. Oerhört fascinerande och bra.

Min vän Dahmer av Derf Backderf
Handlar inte mycket om brott, men om en brottsling. Den är ett försök att förstå att en människa man växt upp med blev en av världens mest omskrivna seriemördare. Läs min recension här.

The Jinx
För mig är det här, och inte Making a murderer (som jag sett först nu och skriver om här i veckan), den ultimata true crime-tv-serien. När Robert Durst tror att mikrofonen är avstängd där på slutet… ”Blodet isar sig” är ett uttryck som jag förstod innebörden av först i det ögonblicket. Läs min text om serien här.

Fallet Mary Bell och Ohörda rop av Gitta Sereny
Egentligen är väl hennes bok om en annan brottsling, krigsförbrytaren Albert Speer hennes magnum opus, men berättelserna om Mary Bell är också oförglömligt. Hon berättar alltid helt utan att förenkla och försjunka i sentimentalitet. Jag är fortfarande lite sur över att hon inte hann få nobelpriset i litteratur.

Det är mina favoriter – vilka är dina?

11 tankar på “Bäst bland brottsligt och sant

  1. Är lite nyfiken på Michelle McNamaras bok, mycket på grund av den uppmärksamhet den fått. Är lite sugen på att läsa den, men hade kanske hoppats på att den skulle komma på svenska någon gång.

    1. Den är väldigt bra (mer om det här imorgon). Jag tror nog att den kommer på svenska, med ett fett efterord nu när de verkar ha gripit honom.

    1. Jag blev väldigt tagen av den, men känner mig kluven (mest för att den fick mig att må så dåligt), kommer utveckla resonemanget kring det på torsdag eller fredag här på bloggen.

  2. Åh, Paradise Lost… Jag har fortfarande inte tillräckligt med ord för hur fruktansvärda de filmerna är. Fattigdomen, de döda pojkarna och deras familjer som inte har en chans att hantera det som händer då samhället svikit dem å det grövsta. Och sedan käftsmällen när de låser in tre oskyldiga.

    Det börjar bli dags att se om men jag inser att jag inte är i närheten så stark som jag borde vara för det.

    1. Jag såg om tredje filmen häromveckan, kommer skriva om det i veckan, men det är inget jag rekommenderar. Särskilt som det inte verkar hända mer i fallet nu.

    1. Jag minns att jag också fick kämpa med Serenys bok när jag läste, den var tung och hemsk, men mycket bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.