Barnböcker

Skrivet om bilderböcker:

Vem städar inte? av Stina Wirsén

En som du inte känner av Thomas och Anna-Clara Tidholm

Varför har katten morrhår/Varför är blodet rött av Jan Jäger & Berndt Sundsten

Vi letar konstiga bilar av Ulf Nilsson & Sarah Sheppard

Vem är död & Vems kompis av Stina Wirsén

Apans ABC av Barbro Lindgren

Vem är arg, Vems mormor, Vem är ensam av Stina och Karin Wirsén

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson

Massor av dinosaurer av Sarah Sheppard

Den arge av Gro Dahle

Skrivet om böcker för lite större barn:

Djävulstanden av Gro Dahle

Skuggporten av Lene Kaaberbøl

Harry Potter and the Philosopher´s Stone av J.K Rowling

Hunden som log av Ulf Stark

Skrivet om barn och läsning:

Från bajs till läsglädje

Några bilderboksfavoriter:

 • Lindgren Nämen Benny, Jamen Benny, Nöff, nöff Benny – älskade, älskade Benny. Favvo för T, S och mig också på dvd. Benny är så där härligt olydig att man som förälder istället för att bli orolig måste omfamna olydigheten.
 • Lindgren Max-böckerna – Max blöja var båda barnens första riktiga möte med boken. Från 6 månaders ålder läste vi den varje kväll. De bläddras och läses fortfarande.
 • Tidholm Knacka på – underbart lättlästa rimböcker med finfina bilder som lockar till fantasi också nu trots att den lästs i snart 4 år här hemma.
Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedInPin on Pinterest

10 Comments

 1. ”Bajskorv” låter som något mina grabbar kan gilla! Wirsén läste vi jämt tidigare, speciellt lite brutala ”Vem blöder”. Prinsessböckerna är också populära.

 2. Vi har faktiskt inte läst ”Vem blöder” än – men det kommer 😉 ”Bajskorv är nog en bok som de flesta barn kan uppskatta – i alla fall i vissa åldrar…

 3. Prinsessan, Knacka på och Wirséns böcker har varit favoriter här också. Framför allt Vem bestämmer? vill jag rekommendera. Bu och Bä har dottern gillat också.

 4. Lyran: Ja, ”Vem bestämmer” har varit en favorit här också hos både mig och T måste jag säga. Bu och Bä vet jag att T gillat på dagis men hemma har vi faktiskt aldrig läst dem… Kanske något att bära hem vid nästa biblioteksutflykt med barnen.

 5. Bra med tips på barnböcker. Jag längtar efter att få läsa för min bäbis. När kan man börja egentligen? Jag har redan köpt mer böcker än kläder till det stackars barnet…

  • elinko: Jag längtade också jättemycket efter att börja läsa för bäbisen när jag var gravid. Köpte hur mycket böcker som helst som jag ännu inte har kunnat börja läsa än för att de är för små fortfarande 😉 Vi började läsa vid nattningen när de var runt halvåret – funkade bra för första men inte riktigt för andra (som var för aktiv och splittrad i tankarna tror jag). Det är nog väldigt olika. Men att leka med böcker – bita, banka med och testa på olika sätt har mina barn gjort från ”början”

 6. Elinko: Jag tror man kan börja hur tidigt som helst, om det känns rätt. Min förstfödda var ett ganska oroligt barn som ständigt ville vara näranära och trots det rätt ofta inte var riktigt nöjd med tillvaron. Under de långa amningstimmarna brukade jag passa på att läsa för mig själv och en morgon när hon hade svårt att komma till ro vid bröstet fick jag ett infall och började läsa högt ur boken som jag just då höll på med. (Det var Hanne-Vibeke Holsts Min mosters migrän – jag minns det mycket tydligt för att jag tyckte att det var ganska komisk att jag satt och läste en så tydlig ”kvinnobok” för min två veckor gamla dotter.) Hon blev alldeles stilla och lyssnade. Efter en stund började hon äta. Varje gång jag försökte sluta läsa slutade hon äta i protest. Nu funkade ju inte detta varje gång, tyvärr. Men efter det började vi läsa barnböcker för henne, gärna med ganska mycket text i eftersom det väl var rösten, rytmen hon tyckte om att lyssna till, tänkte vi. Vi har en rolig bild från när hon är tre veckor gammal och ligger på rygg på sin pappas bröst och intensivt tittar på Vilda bebin som han läser för henne. I bakgrunden visar en digital klocka halv fyra på natten …

 7. Så T blir 4 år i oktober säger du. Hmm, det skulle hon nog inte bli glad över att höra… 🙂

  • Magnus: Nej, hon skulle nog bli rätt irriterad – hon blir säkert glad av att höra att sidan ska struktureras och skrivas om under sommaren 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge