Skämsböcker

Läste nyss en intervju hos Bokhora där frågan om skämsböcker ställdes. Skämsboken är då som skämslåten som exempelvis kan vara att man gillar Sitting on the dock of the bay med Michael Bolton fast man vet att det är hur ocreddit som helst. Fast en bok. Något man gillar som man vet att man inte borde.

Jag har alltid läst sjuka mängder böcker (även om jag nu i tidsbristens era läser lite mindre än förr) och det säger sig självt att det inte bara blir nobelpristagare då. Jag har läst oräkneliga Harlequinromaner och Sandemoserier framförallt under tonåren. Och jag återvänder till dem – de lätt och snabblästa som inger mer trygghet än litterär upplevelse. Det är ju inte för språket man läser Sandemo – det är för tryggheten, igenkänningen och semesterkänslan. När jag läser Sagan om Isfolket för 15 gången (brukar bli några böcker varje semester) så blir jag 17 år igen och ganska bekymmerslös. Sandemo är min tidsmaskin.

Och så skäms jag. Jag skulle inte skylta med dessa semesterflykter direkt. Men värst av allt är skammen över att skämmas. Min djupt rotade uppfattning är att all litteratur är bra litteratur så länge den läses och inspirerar till att läsa mer. För mig har dussinlitteratur varit en fantastisk inkörsport till ett utbrett och allätande läseri. Det finns ingenting i det som jag kan tycka är fel. Och ändå tycker jag att det är lite pinsamt när jag sitter där med någon av de där pocketarna. Som om jag vore lite för fin för det och de lite för fula. Från och med nu ska jag sluta med det. Jag ska bli stolt istället- över att jag orkar läsa och över att det ger mig så oändligt mycket rikedom oavsett vad jag väljer att läsa. Jag ska ögonblickligen komma ur skämsgarderoben. Igår läste jag förresten en bok i Sandemoserien igen – Häxor kan inte gråta, det tog 3 timmar och var alldeles ljuvligt avslappnande. Och skäms gör jag inte det minsta!

Har du någon skämsbok eller kanske till och med en skämsgenre? Kom gärna ut ur skämsgarderoben och berätta du också!

3 svar på ”Skämsböcker”

 1. ”Och så skäms jag. Jag skulle inte skylta med dessa semesterflykter direkt. Men värst av allt är skammen över att skämmas.”

  Håller med, undra vilken skam som är värst. Jag använder alltid pocketfodral…

  Nej, det är inte därför jag gör det. Att jag läser en del chic-lit tyckte jag förr var lite pinsamt, men det skiter jag i. Ibland behöver jag något sliskigt. Har också märkt att Alkemisten är en bok man ska skämmas för i bokbloggarkretsar. Jag tyckte om den när jag läste den och det skäms jag inte för.

  Håller med dig, all läsning är bättre än ingen alls.

  Svara
 2. Jag har också alla ”Sagan om Isfolket”-böcker.
  Och var har jag dem?
  I bokhyllan i hallen?
  I vardagsrummet?
  På sängbordet?
  Nä….
  Nere i källaren, bakom en skärm….
  Kan det vara skämslitteratur? =)

  Svara
 3. Lilla O: Härligt, klart du inte ska skämmas över Alkemisten! Kan ju vara en mognadsfråga det där också – skämdes mer förr men nu har jag börjat släppa det så smått. Man ska inte bry sig så mycket om vad man tror att andra tror om en – över huvud taget.

  Maud: Det låter ju lite som skämslitteratur – bakom en skärm och allt 😉 Nej, återerövra skämslitteraturen och placera den i en monter i vardagsrummet 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.