21 april 2024

Festlig tematrio

temakalasVeckans tematrio handlar om kalas. Funderingarna kring uppgiften att berätta om tre litterära kalasscener fick mig att inse att jag nog inte läser så festlig litteratur trots allt. Jag hade extremsvårt att komma på något. Men trägen vinner och här kommer mina tre festliga förslag:

  1. I Visst kan Lotta cykla (som jag tillbad som barn men tycker är lite lååång att läsa vid nattning av mina trötta barn 😉 ) fyller Lotta år och önskar sig mest av allt en alldeles egen tvåhjuling. Familjen grattar med tårta och sång – men ingen cykel! Tårar och dramatik i denna finfina bilderbok. Jag gillade särskilt den stora födelsedagsmiddagen på slutet…
  2. I del 2 (tror jag) i Stephanie Meyers Twilight-serie tvingas Bella till firandet av sin födelsedag. Motvilligt mottar hon sina presenter men när hon  skär fingret på presentpappret tar det hela en helt ny dramatisk vändning. Detta blir sedan förutsättningen för hela bokens händelseutveckling.
  3. Ännu en barnbok, en som jag dock har rätt vaga minnesbilder av, nämligen Tant Bruns födelsedag av Elsa Beskow. Jag minns att jag tyckte så mycket om bilderna och jag minns hur Petter, Lotta, Tant Grön och Gredelin, farbror Blå och lilla Prick uppvaktade vid sängkanten. Inte så mycket till minnesbilder – men en fest var det i alla fall!

4 tankar på “Festlig tematrio

  1. Lyran: Ja, jag minns ju som sagt inte så mycket om den men jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om den.

  2. Lotta är verkligen en förebild för alla barn. Hon har verkligen inga begränsningar och är härligt envis. Jag har en liten Lotta hemma i Lillebror som också är ”envis som en gammal get”.

  3. Lilla O: Ja, de små Lottorna är ibland en prövning för sina föräldrar men verkligen fria i sig själva och stark och envisa vilket ju är precis vad man vill för sina barn. Från och till har jag två stycken här hemma även om likheten är tydligast med 3 som ju är äldst än så länge. Men envisa som getter är de bägge två 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.