Enkätsvar

Fiktionista presenterade i lördags en enkät och sånt är ju alltid kul (i alla fall i min värld) så här kommer mina svar:

 1. Vad läser du just nu? Mycket olika – främst sådant som ska användas till bokprat för barn under hösten. På fritiden försöker jag hitta tid att avsluta Twilight-serien.
 2. Vilken är din favoritgenre? Just nu är det mycket vampyrer vilket ju inte är en genre men ändå. Läser en hel del blandad facklitteratur förutom skönlitteraturen.
 3. Vilken genre undviker du helst? Deckare numera eftersom jag är så himla känslig för död och sorg och barn som far illa. Deckare var dock en favorit tidigare så det kommer nog att svänga igen.
 4. Om du fick ställa en fråga till valfri författare, vad skulle du ställa för fråga och till vilken författare? Just nu när jag är i slutet av min avhandling skulle jag vilja fråga någon som skrivit en bra avhandling (typ Peter Englund exempelvis) – hur gör man???
 5. Vilka författare har du träffat (varit på föreläsning och lyssnat räknas)? Björn Ranelid (”föreläsning”), Bengt Berg (gav oss uppgift och kommenterade när jag gick skrivarlinje på folkhögskola), Cannie Möller (gav och kommenterade uppgift när jag gick kurs i kreativt skrivande på högskolan i Gävle. Sen beror det ju på vad man menar med författare – jag jobbar ju med (och lever med en) bunt avhandlingsskrivare men det kanske inte räknas…?), Ulrika Knutson (föreläsning).
 6. Vilken författare skulle du vilja träffa? Charlaine Harris tror jag så jag kan pumpa henne på vad som ska hända med Sookie och vampyrerna… Sen hade det ju varit kul att träffa Fogelström och diskutera gamla tider med honom (som historiker skulle man ju kunna dö för att ha hans förmåga att uttrycka sig).
 7. Föredrar du böcker skrivna i förstaperson eller tredjeperson? Det är ju jättesvårt att svara på har nog inget jag föredrar men jag är synnerligen allergisk mot böcker där perspektivet skiftar. Sånt måste vara synnerligen väl genomfört vilket det sällan är…
 8. Om du bara fick läsa en bok till innan du dör vilken bok skulle du välja? Vilken press! Troligen något jag redan läst – skulle inte våga chansa på något nytt och okänt…
 9. Om du var tvungen att kasta alt. skänka tre böcker i din bokhylla, vilka skulle du då välja? Troligen inget annat än dubletter men möjligen, möjligen någon sån där utrensad biblioteksbok som jag trodde skulle intressera mig för att den lite avlägset skulle kunna sägas handla om historia… Jag brukar dock aldrig slänga några böcker vrför mina bokhyllor för tillfället håller på att svämma över…
 10. Infoga ett av de fulaste bokomslagen du sett (om du kan hitta bilden) i ditt eget inlägg och förklara varför du tycker att det är så fult. Död tills mörkret fallerJag läser ju en del facklitteratur och inom den avdelningen finns ju en hel del fult (inte minst avhandlingar i vissa serier som nästan borde förbjudas eftersom de dödar lusten att läsa). När det gäller skönlitteratur är jag rätt petig – ser omslaget allt för tråkigt eller fult ut så läser jag helt enkelt inte boken… Ytligt, jag vet men det är jätteviktigt i min lilla värld. Jag tycker bäst om originalillustrationer och har lite svårt för bilder från filmer eller serier. Mitt exempel är väl kanske inte det fulaste man kan hitta men det fick i alla fall mig att skämmas en aning när jag satt på tåget och läste – Charlaine Harris Död tills mörkret faller. Känns rätt billigt…

4 svar på ”Enkätsvar”

 1. Kul att läsa dina svar! Jag har nog aldrig sett ngt fint facklitteraturomslag. Kanske en utmaning inför nästa enkät… Eftersom du verkar vara innne på vampyrer så kan jag rekommendera The Strain, om du nu inte redan har läst den.

  Svara
 2. Fiktionista: Tack för tipset, jag har hört att The Strain ska vara bra men sen glömde jag bort den så detta var en välkommen påminnelse – det kan aldrig bli för mycket vampyrböcker ; )

  Svara
 3. Maria: Tack! Jag gillar inte heller översättningen tyvärr – den känns rätt slarvig. Jag läste ju den först men gick direkt över till originalspråket efter den (och det hade jag gjort även om de andra böckerna funnits översatta då). Så skulle jag komma med en rekommendation så vore det att gå på originalböckerna från början.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.