16 april 2024

Läsenkät

Hos Vixxtoria hittade jag en enkät som jag naturligtvis inte kan motstå…

De här frågorna rör endast läsning, och böcker som du läser utanför ditt arbete eller dina studier.
(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat? Det jag läser utanför studier och jobb  rör sig nästan enbart om avkoppling. Det händer att jag läser facklitteratur också men då ändå som avkoppling med en bimening om att lära mig något.
(2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier…
Jag är allätare; facklitteratur (mest historia), skönlitteratur, ungdomsböcker, bilderböcker – allt!
(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
De tre första delarna i Twilight-serien av Stephanie Meyers har lästs under sommaren tillsammans med en hel hög annat.
(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
Jag har lite svårt för allt för upphaussade böcker (typ Da Vinci- koden och Kepler) som det brukar ta ett tag innan jag sätter tänderna i. Deckare har jag i allmänhet svårt för nu för tiden av någon anledning. När jag fortfarande läste deckare gillade jag dock Reginald Hill och Minette Walters väldigt mycket – funderar på att återvända till dem någon dag…
(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
Ja herregud – hur många som helst. En del ligger på sovrumsgolvet hemma, en del är gömda i bokhyllan, några uppskrivna på lappar och andra skvallpar omkring i huvudet och hoppas på att bli ihågkomna när tid ges.
(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström och alla delarna i den serien är obeskrivligt bra.
(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
Jag jobbar ju på bibliotek så ni kan ju tänka er… Just nu har jag 24 böcker hemlånade… Men jag köper en hel del också (alldeles för mycket enligt vissa;) )
(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
Jag har så svårt att uppskatta sånt men när vi flyttade senast hade vi runt 50 bananlådor bara med böcker och det har ju blivit en del sen dess… Vi har 6 stora bokhyllor där i alla fall 2 har böcker i dubbla rader +  barnens hylla…
(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
Mamma läste högt för mig och pappa berättade sagor ur huvudet. Jag vet att mamma läste lite då och då men jag minns det särskilt som en nattningsgrej.
(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
Varje kväll
(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?
Jag minns en del som Lisen kan inte sova och Lotta-böckerna av Astrid Lindgren. Sen kan jag få flashbacks när jag hittar något bekant som jag glömt bort i boklådorna på biblioteket.
(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
Jag läser för mina barn (2 och 4 år) vilket jag/vi gjort dsen de var 6 månader ungefär – varje kväll och gärna någon gång under dagen också.
(13) Vad läser du då?
Allt av Barbro Lindgren, Stina Wirsén och Anna Klara Tidholm. Det går ju i perioder vad de vill höra men senaste hitten var Bajskorv av Stephanie Blake 😉

3 tankar på “Läsenkät

  1. *skratt* Bajskorvsboken är nog något som snart kommer uppskattas mycket hemma hos oss också. Måste införskaffa den.

    Stad-böckerna minns jag också som väldigt bra. Jag borde faktiskt ta och läsa om dem, för mina minnen är lite suddiga. Jag har förstått att flera har dem som sina absoluta favoritböcker, och så bra tyckte jag inte de var, men man kanske kan ändra sig 😀

  2. Jag har också svårt för böcker som blir för upphaussade.
    Twilight-böckerna lyskades jag läsa innan filmen, annars hade det nog inte blivit av alls. När man har läst tillräckligt mycket om en bok så känns det ju tillslut som att man har läst den själv, fast man bara har läst om den. Vilket inte gör under för läslusten direkt!

  3. Vixxtoria: Ja, ”bajskorvsboken” uppskattas verkligen här, särskilt av tvååringen just nu 😉 När det gäller stadserien så är jag lite avundsjuk på dig som har suddiga minne av den – själv måste jag nog vänta några år till innan jag läser om…

    Anna S: Det är samma sak med filmer tycker jag, just det här att det känns som att när alla andra pratat sönder något så känns det som att man själv upplevt det. För min del blev det Twilight mest för att som bibliotekarie ha koll på vad ”ungdomarna” läser och för att så många tyckte så illa om den (tyckare då och inte målgruppen). Hade den bara fått lovord hade jag aldrig orkat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.