Farväl till helgen

Fiktionista har satt ihop en ny helgenkät och jag hänger förstås på -trots att helgen officiellt är slut nu.

 1. Infoga en bild av det snyggaste bokomslaget du har i din bokhylla. Förklara varför du tycker det är så snyggt. människohamn Omslaget till höger kommer från boken Människohamn av John Ajvide Lindqvist. Jag vet inte om det är det allra snyggaste egentligen (det står ju en del i hyllorna…) men det är väldigt vackert – och kusligt. Hela motivet med himlens spklika moln och fyren utstrålar enslighet. Dessutom tror jag mig ana en skevhet som varit det utmärkande för Ajvides författarskap – något som befinner sig mitt i det normala och verkar vara en del av det men som är något annat. Det är en svävande känsla som är svår att förklara. Teckensnittet på texten är också väldigt kuslig. Jag har inte vågat läsa boken än men men förväntningarna är rätt höga dels på grund av det jag tidigare läst av honom men faktiskt också för omslagets skull.
 2. Vilka tre böcker vill du köpa härnäst? The Strain (eller på svenska Släktet) av Guillermo del Torro, Jag skulle vara din hund… av Anneli Jordahl och Dödens praktik av Kerstin Ekman tror jag.
 3. Vad skulle titeln vara till din egen självbiografi? Oj, oj, oj – jag har absolut ingen aning. Återkommer om 50 år eller så.
 4. Om du fick bjuda hem valfri författare i ett dygn, vem hade du bjudit och vad hade ni gjort under dygnet? Barbro Lindgren kanske – hennes fantasivärld är ju helt obeskrivligt fantastisk men hon verkar vara lite kantig och jag är lite rädd för henne så det får nog bli någon annan istället. Paul Auster tror jag. Vi skulle promenera mycket, sitta på parkbänkar och betrakta och sedan avhandla livets väsentligheter över en kopp kaffe på något fik. Det skulle vara höst.
 5. Hur ser din läsritual ut (hur förbereder du din lässtund)? Jag läser när jag får möjlighet – på toa, i tv-soffan framför Bolibompa, under tiden jag lagar mat. Har jag tid på mig kryper jag gärna upp i soffan eller hammocken med en filt och lite choklad och njuter av avkoppling och fantasiflykt in i en bok.
 6. Föredrar du färdiga/definitiva slut eller öppna slut? Varför? Om jag läser en serie så vill jag gärna ha ett i alla fall ganska definitivt slut så att jag vet att det verkligen är slut. Men slut får aldrig vara helt stängda, det måste finnas utrymme för egna tolkningar. Måste jag välja ett så blir det öppna slut även om jag vidhåller att vissa böcker tjänar på ett rejält avslut.
 7. Vilken bok hoppas du blir film, och vem ska i så fall regissera filmen? Jag tror att en filmatisering av Diana Gabaldons serie om Jamie och Claire skulle kunna göra sig som film/er men samtidigt skulle det nog lätt kunna bli smetigt. Regissören skulle vara extremt viktig i det projektet – Ang Lee kanske..? Men jag skulle nog inte säga att jag hoppas på en sådan filmatisering – mer att jag skulle vara nyfiken…
 8. Infoga en sångtext som du gillar och musikvideon om du kan hitta den på t.ex. YouTube. Tyvärr har jag inte tillgång till texten men jag tycker att Olle Ljungströms Som du är väldigt fin.
 9. Nämn en rolig litteraturrelaterad internetsida som du brukar vara inne på (helst något annat än en bokblogg). Jag hänger rätt mycket på adlibris och Science fiction bokhandeln – dels för att köpa (alldeles för mycket) men sen också för att hålla mig à jour. Och så DN Bok förstås.
 10. Hur många böcker läser du i genomsnitt på ett år? Svårt – men kanske någonstans mellan 30 och 60. Det beror lite på om man räknar jobbrelaterad läsning för då kommer jag nog upp i minst 200 böcker men enbart medräknat fritidsläsningen kanske något mindre än en i veckan i snitt.

5 svar på ”Farväl till helgen”

 1. Mycket fint och kusligt bokomslag!

  Jag läste The Strain för lite sedan och tyckte faktiskt att den var helt ok. Jag ser fram emot uppföljaren.

  Så länge Ang Lee regisserar så kan inte filmen bli annat än lyckad!

  Svara
 2. Människohamn är tyvärr inte lika bra som hans tidigare böcker, tycker jag i alla fall. The Strain är väldigt bra, men det svenska omslaget är väldigt fult..

  Svara
 3. Fiktionista: Jamen visst känns det som att det mesta Ang Lee tar i blir guld så det vore nog ett bra val för vilken filmatisering som helst 😉

  Emelie: Tråkigt att du inte gillar ”Människohamn” lika mycket som de tidigare! Jag ska ge den en chans om ett tag har jag tänkt men det har inte blivit av än.

  Kul att ni båda gillar ”The Strain” – är väldigt sugen på att ge mig på den men jag håller med dig Emelie om att det svenska omslaget inte är särskilt snyggt. Men jag köper nog originalutgåvan så slipper jag förfulning i bokhyllan = )

  Svara
 4. Jag gillar verkligen ”Människohamn”! Men så känner jag också igen mig väldigt mycket i skildringen av Roslagen och dess mentalitet, har föräldrar med landställe bara några kilometer från där Ajvide Lindqvist bor.

  Kan förresten varmt rekommendera ”Jag skulle vara din hund…”. en av de absolut bästa jag läst i år!

  Svara
  • Anna: Det är alltid roligt med böcker som man kan relatera särskilt starkt till av någon anledning exempelvis en plats. Jag ska definitivt ge Människohamn en chans och hoppas att jag också gillar den trots avsaknad av koppling till Roslagen. Kul att höra att du gillar Jordahls bok – jag är väldigt sugen på att läsa den!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.