ABC-utmaning, del 8

En av mina favvobloggare, lilla O, har ju en Abc-utmaning som jag inte hängt på från början men nu kändes det som att det är dags trots allt (ska försöka gå igenom föregående bokstäver också när andan faller på). Denna veckas bokstav är H.

 • Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om? Emelie i Stad-serien eller Nancy i Elsie Johanssons serie ligger nära till hands. Vardagliga kvinnor med kanter och ärr och en hel kropp full av mänsklighet och drömmar som allt för sällan slår in.
 • Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld? Mr Darcy (i Stolthet och Fördom av Jane Austen) kanske – med alla sina fel och brister är han ju tillslut rätt oemotståndlig 😉
 • Och den ultimata hjältinnan? Nu måste jag vara tråkig och återvända till den evigt förekommande Sookie Stackhouse. Jag ska inte påstå att hon är perfekt eller ens särskilt logisk alla gånger men det kanske är det som gör henne ultimat? Jag tar i alla fall tillfället i akt att försvara henne mot den Sookie Stackhouse som målats fram i,  i alla fall första säsongen av True Blood (som jag i och för sig också tycker om även om jag hoppas på en bättre säsong 2), där hon är lite väl oföretagssam, naiv och på gränsen till spånig. Det är inte alls min Sookie. Så med risk för att hennes förträfflighet kanske skapats totalt i mitt eget huvud och alla andra anser henne som småkorkad och osjälvständig så utnämner jag Sookie till den ultimata hjältinnan.
 • Vilken är den bästa historiska roman du läst? Jag är ju helt galen i historiska romaner och då särskilt om de handlar om England eller möjligen om Stockholm runt förra sekelskiftet.  Så jag har läst en del i genren. Jag tror dock att jag måste säga att den bok jag håller på med just nu lovar att bli en stor favorit. Egentligen är det väl fusk att välja ut en outläst bok men jag är rätt övertygad om dess förträffligthet och har varit det från andra eller tredje sidan. Mästerverket heter Wolf Hall och är skriven av Hilary Mantel. Boken handlar om Thomas Cromwell och utspelar sig således under Henrik VIII:s beryktade tid i England vilket kan tyckas uttjatat. Men sällan har jag läst en bok som kan göra rättvisa åt det mänsliga i människoroch till och med göra de mest avskyvärda beslut begripliga. Det är en bok som helt klart säger något om dåtiden men ännu mer om vad det innebär att vara människa på det mest fantastiskt specifika och samtidigt allmänmänskliga planet.

5 svar på ”ABC-utmaning, del 8”

 1. Kul att du hänger på! Tycker också väldigt mycket om Emelie, men har faktiskt inte läst någonting av Elsie Johansson. Kanske hade varit något för mig. Var det Mantel som fick Bookerpriset?

  Jag som bara sett tv-serien och inte läst böckerna om Sookie tycker nog tyvärr att hon är lite ”spånig”, men det ska bli spännande att se hur hon utvecklas.

  Svara
 2. Jaqg kan verkligen rekommendera serien om Nancy som är väldigt fin. Det var Mantel som vann Bookerpriset i höstas och det var då jag fick upp ögonen för boken. Den finns inte översatt än (tror jag) men jag skulle nog ändå rekommendera läsning på originalspråk efter som språket är betydelsefullt för berättelsen och ofantligt vackert (utan att vara enbart för sin egen skull om du förstår vad jag menar, vackert språk kan lätt bli till vackert språk utan innehåll men så är det inte här).

  Jag hoppas att Sookie får bli lite mer som jag läser henne i böckerna annars är hon mest bara irriterande. Detär ju inte direkt Sookie som är intressantast i True Blood.

  Svara
 3. vixxtoria: Tusen tack! Vad roligt med en utmärkelse! Jag återkommer snarast med ett inlägg om denna ära! Tusen tack för den fina och uppmuntrande motiveringen också!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.