Frigörelsen

I början av hösten bestämde jag mig för nyordning. Jag valde att befria mig från föräldraskapsoket. I mitt fall handlade det dels om att släppa tanken på den perfekta föräldern (mamman) och helt enkelt förutsätta att jag var den bästa föräldern för mina barn bara för att jag gör mitt bästa och för att jag älskar dem gränslöst. En praktisk åtgärd blev också att sluta köpa, prenumerera på och läsa föräldratidningar. Så hej då Mama, Föräldrar och barn och allt vad de nu heter. Och herregud vilken befrielse. Nästan omgående. Inga tips på perfekta prylar, inga reportage om förträffliga mödrar som springer typ Lidingöloppet med nyfödd bäbis i bärsele…

Nu säger jag förstås inte att alla föräldratidningar är dåliga tidningar (även om en del faktiskt är det) men oj vad de var dåliga för mig. Bilden av den perfekta repeterades och repeterades tills jag, som ändå är väldigt skeptisk och ifrågasättande, började köpa den. Men nu är den perfekta mamman skrotad och jag är en förträfflig ”gör så gott jag kan”-förälder (för det mesta) istället. Och dessutom hittade jag ett förträffligt lässubstitut som är långt bättre än föregångarna i tidningssamlaren på toaletten (där de hamnar ju där allihop förr eller senare). Jag förälskade mig i Magasinet Filter och vår relation har bara djupnat sen dess. Det känns som en vuxen och intellektuell vänskap i relation.

2 svar på ”Frigörelsen”

  1. Bra beslut! Försöker också få en lite mer balanserad bild av vilka krav som kan ställas på en stackars liten mamma. Kanske är det avsaknaden av Mama som faktiskt gör att jag lyckats lite bättre det sista?!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.