Kokboksdjungel

Jag vet inte hur det är med er men själv har jag en försvarlig hög kokböcker (av vilka allt för många är inköpta på bokrea bara för att de var så billiga/hade så fina bilder/ innehöll många recept på chokladtårtor eller något annat ganska irrelevant för vardagsanvändningen av en kokbok). De flesta ligger i denna hög dag efter dag efter dag och har aldrig lämnat ifrån sig ett enda recept till familjens middagsbord. Konstateras kan att det var rätt onödigt att köpa böcker med 100 tapasrecept och 159 pastasåser när man ändå bara gör de gamla vanliga. Den mesta använda kokboken i mitt hushåll är Rutiga kokboken, Sju sorters kakor och Festmat för fattig gourmet – och så har det sett ut i många år. Det är möjligt att det säger mer om min matkonservatism än om det onödiga i att köpa nya kokböcker. Konstaterar ändå stolt att jag i alla fall inte ämnar fylla på kokbokshögen under de närmaste åren… Tilläggas kan att jag gärna mottar tips om vad jag ska ta mig till med högen av urklippta recept (från olika tidningar) som jag faktiskt testar då och då men som inte direkt funnit sin plats i det välorganiserade kök jag gärna skulle vilja ha…

2 svar på ”Kokboksdjungel”

  1. Alltså, att en kokbok har många recept på chokladtårtor måste ju vara det viktigaste urvalskriteriet?! (Om restauranger har färdiga föreslagna trerättersmenyer väljer jag alltid den menyn som har en efterrätt med choklad.)

    Rutiga kokboken har jag aldrig använt; härhemma lagar vi uteslutande mat ur böcker av Anna Bergenström. Hon är vår husguru, och har nästan aldrig ett dåligt recept (möjligen tycker vi inte riktigt lika mycket om smaken på alla recepten).

    De urklippta recepten förvarar vi tryggt en pärm. Den behöver vi inte ta fram så ofta.

    Svara
  2. Anna Bergström har jag också en del böcker av och använder ibland. Rutiga kokboken används främst för såna där grundrecept som man glömt bort men behöver. Nya recept hämtar vi framförallt från de där urklippen som ligger och skräpar (nu har de i alla fall fått en ask att ligga i…).

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.