Bokfrågornas ABC 14

Denna veckas ABC-frågor landar på bokstaven N. Det blir lite nobelpris och lite nordiska favoritförfattare i salig blandning med lite annat.

  • Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna? En väldigt kluven relation skulle jag nog säga. Jag har inte läst så värst många av de senaste årens pristagare men det jag läst har jag ofta tyckt om även om mina största läsupplevelser sällan stammat från akademiens favoriter. Den enda roman som jag inte tyckt om av de nobelpristagare jag läst var Mardrömmen av Kenzaburo Oe. Det var flera år sedan nu och jag tror att jag avskydde den (för det gjorde jag verkligen) för att jag avskydde huvudpersonen. Min kluvna inställning till trots så när jag fortfarande en dröm om att en gång redan ha läst något av en nobelpristagare när hon eller han utses.
  • Vem är din nordiska favoritförfattare? Asch då så svårt! Jag drämmer i med en hög bestående av Selma Lagerlöf, Erlend Loe och Edith Södergran så har jag valt någon från några nordiska länder och några som jag tycker mycket om. Sen har jag säkert missat några också men det får vi leva med 🙂
  • Vem är den senaste nykomling du läst? Jag är dålig på nykomlingar tror jag, väljer nog helst det redan beprövade. Med det inte sagt att jag alltid läser samma författare men de som är nya för mig är sällan nya för världen…  Jag kan faktiskt inte komma ihåg vem min senast lästa nykomling var.
  • Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på? Hur många som helst! ständigt nyfiken! Alice Munro, Joyce Carol Oates, Siri Hustvedt och Monika Fagerholm för att nämna några som jag är väldigt nyfiken på men ännu inte kommit mig för att läsa.

3 svar på ”Bokfrågornas ABC 14”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.