16 april 2024

Humanvampyrerna anfaller

Så var ordningen återställd och vampyrerna tillbaka i rutan. True Blood har dragit igång igen och det kändes väl lovande även om jag inte direkt håller andan i väntan på nästa avsnitt. Ett stort problem med serien för mig är att Bill är så outsägligt trist och träig och Sookie också har gjorts rätt ointressant. Jag gillar inte Bill i böckerna heller men Sookie upplever jag som långt mer mångbottnad och intressant där.

I ärlighetens namn har ju vampyrerna befolkat tv-tablån också under OS i och med Vampire Diaries som visas på torsdagkvällar i kanal 6. Jag har än så länge bara sett ett och ett halvt avsnitt och är väl sådär lagom imponerad men helt oävet är det ju inte. Såhär i krocken mellan alla dessa vampyrserier och läsandet av The Strain (mer om den imorgon för jag har ju faktiskt läst ut den nu) slås jag av hur vampyrerna utvecklats de senaste åren. Den blodtörstige besten har förvandlats till en tonårsanpassad humaniserad tjejtjusare. Vampyren som blir förälskad. Vi möter honom (för det är ju alltid en han, eller?) hos Charlaine Harris och i Twilight-böckerna förstås. I Vampire Diaries finns han också och i alla de andra tonårsböcker som väller in i bokhyllorna just nu.

Jag vet inte om Buffy banade vägen med Angel (som förbannas med en själ) och Spike (som väljer att återta sin) som båda ägde förmågan att älska. Däromkring verkar i alla fall något ha hänt för hos exempelvis Anne Rice var vampyrerna inte särskilt kärleksfulla i relationen till människor och de var inga tonårsdrömmar heller även om de förstås var väldigt sensuella. Jag minns hur huvudpersonen i En vampyrs bekännelser fattade tycke för en flicka men inte blev han förälskad inte – han gjorde henne helt enkelt till vampyr (med fasansfulla konsekvenser).

Men nu har mördarmaskinerna blivit tonårsdrömmar och vampyrerna någon sort nästanmänniskor. Jag vet inte riktigt vad man ska säga om det. Sensualiteten och det sexuella har ju alltid varit stark i vampyrskildringarna (tänk Dracula) men det har också varit blandat med något extremt mörkt, förbjudet och framförallt livsfarligt vilket nu nästan helt har försvunnit. Visst finns det där fortfarande som en yta men nuförtiden kan man till och med gifta sig med en vampyr…

I´m all for romantiken men saknar ändå det mer djävulska (som jag i och för sig tycker att Harris lyckas bibehålla och som skänker välbehövlig humor till i alla fall vissa av hennes kärlekskranka vampyrerna). I The Strain kan jag dock konstatera att det inte finns några kärlekstörstande mörkervarelser över huvud taget. Där är det blod och död och äckel för hela slanten. Inte en gnutta sensualitet eller trånad. Det känns lite befriande, lite som old-school-vampyrens återkomst.

5 tankar på “Humanvampyrerna anfaller

 1. Ja man undrar hur länge trenden håller i och om någon (förutom del Toro/Horgan) vågar gå tillbaka till old school vampyrer? Jag missade premiären av Vampire diaries och måste så klart leta upp den.

 2. Bea: Det är nog risk för att old school-vampyren sett sina bästa dagar. Det är ju inte minst mer lönsamt att befolka ungdomskulturen med romantiska vegetarianvampyrer. Jag hoppas på en större blandning av vampyrtyper med tiden.

 3. Det kanske kommer en motreaktion med blodiga monstervampyrer…?
  I 30 days of night är ju vampyrerna långt ifrån mänskliga, de pratar ju inte ens samma språk och påminer mer om The Master i Buffy säsong 1 än om Edward Cullen.

  Jag skäms lite för att erkänna att jag kollar på Vampire Diaries för det är ju faktiskt rätt överdrivet och förutsägbart ibland. Plus att vampyrhunken Stefan är lite väl Angel-brooding med sin rynkade panna (det finns ju skäl till varför Spike kallar Angel för Captain Forehead).
  Men jag har ju ändå min soft spot när det gäller vampyrer, så jag lär fortsätta kolla i smyg trots fästmannens kommentarer. 🙂

 4. Anna S: Någon sorts motreaktion måste det ju bli men jag har svårt att tro att ”tonårsvampyrerna” försvinner helt nu när de mutat in sitt territorium.

  Jag kollar ju också på Vampire Diaries i smyg – det går ju inte att låta bli. Men Stefan är ju lite väl bekymrad och svårmodig – saknar lite självironi där. Men är det vampyrer så måste man titta, så är det bara 🙂 Sen hör det ju till saken också att jag är ganska lättskrämd så de riktigt otäcka vampyrerna törs jag nästan inte se eller läsa om…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.