Bokfrågornas ABC 2

Jag fortsätter att göra ikapp lilla O:s ABC-frågor. Nu är det dags för

Bokstaven B:

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga? Skojar du med mig? Herregud vad jag köper böcker. Ingen impulskontroll what so ever! Som häromveckan när jag svarade på ABC-frågorna och mitt i kom på att jag måste köpa Possession av A.S Byatt. Inte helt normalt kanske. Och så lånar jag en hel del också, särskilt när jag jobbar. Men det som jag verkligen vill läsa vill jag också äga vilket är lite av ett problem…

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst. Jag brukar inte läsa ut de riktigt dåliga. Några Harlekin-böcker har det förstås blivit under sommarloven och de är ju inte så sällan rätt dåliga. Men när det gäller böcker som tar tid i anspråk så brukar jag ge upp om de inte fångar mig alls. Å andra sidan finns det ju sånt man tvingats läsa (och då förtränger jag ändå kurslitteraturen som väl sällan är dålig men ofta otroligt tråkig) och där ligger just nu barnens Nalle Puh-böcker (Disneyvarianten) i topp. De är enligt mig poänglösa, språkkrångliga och dessutom småotrevliga. Men barnen älskar dem och en närstående förärade dem högvis av dessa böcker i julklapp så det är bara att bita ihop…

3.  A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker. Jag förfäktar energiskt idén om att all litteratur är bra litteratur. Huvudsaken är att läsa. Det finns förstås sånt som inte är lika språkligt bra som något annat och viss litteratur som kanske är lite väl formelbundet. Och det finns sånt som man mår mer eller mindre bra av att läsa men jag tror inte att det har med fint eller fult att göra. Sen uppfattas det ju vanligen som lite creddigare att läsa Philip Roth än Margit Sandemo exempelvis men det behöver inte nödvändigtvis betyda att läsupplevelsen är större. Jag tycker att varje enskild läsares upplevelse är huvudsaken och väljer att (försöka) ignorera det där med att visst ska anses finare än annat.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon? Det är inte min favoritgenre längre men för några år sedan läste jag en del biografier. Som tonåring (det är väl fortfarande bara ”några år sedan” dess?) slukade jag tjocka biografier om exempelvis John Lennon och den finfina Inte som andra döttrar av Deborah Spungen (om dottern Nancy). Skulle jag läsa nu så skulle jag nog helst vilja läsa biografier om okändisar.

2 svar på ”Bokfrågornas ABC 2”

  1. Det är svårt att låta bli att köpa böcker! Var i bokaffären förra helgen för att köpa present till lillkusinen och började nästan darra av åsynen av alla böcker. Det är inte heller normalt…

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.