En liten fråga bara…

Om man, som jag, gärna vill läsa något av Joyce Carol Oates, Ian McEwan och Margaret Atwood – var ska man börja då? I vilka böcker är de som bäst? Vad passar bäst för att inleda en nybörjare i deras författarskap? Förslag mottages tacksamt!

6 svar på ”En liten fråga bara…”

 1. När det gäller Atwood så började jag med hennes ”Kattöga”, en barndomsskildring med självbiografiska inslag. Den rekommenderas!
  Annars beror det nog lite på smak och tycke. Gillar man historiska romaner så skulle jag tipsa om ”Alias Grace”, gillar man framtidsdystopier är ”Oryx & crake” given.

  När det gäller JCO så skulle jag nog rekommendera ”Blonde” för att den är så fantastisk. JCO är ganska ojämn, så satsa på en bok som många verkar gilla för annars är risken att du får tag i något halvdant (vilket jag gjorde som första bok, och fattade verkligen inte varför så många ville ge henne nobelpriset).

  Ian McEwan har jag inte läst, så där tänkte jag snylta på de tips du får och göra ändring i den saken. 🙂

  Svara
 2. ”Kattöga” av Atwood. När det gäller Oates rekommenderar jag ”Våld” – fast om du inte gillar den, ge inte upp! Vet att vissa Oates-fantaster har svårt för den. Själv är den min Oates-favvo (men så har jag inte läst ”Blonde” heller). McEwan har jag inte läst, men de av hens böcker jag oftast hör om är ”Försoning” och ”På Chesil Beach”, så de skulle vara mina förstaval.

  Svara
 3. Absolut obligatorisk Atwood-läsning är Tjänstekvinnans berättelse. Hennes allra allra bästa. Sen gillar jag många av de andra också, Alias Grace är en favorit, och Oryx och Crake är inte så dum heller. Kattöga tyckte jag mindre om, men det är många andra som gillar den (som Anna S här ovan).

  Jag är ingen stor JCO-läsare, men Blonde är verkligen en otrolig upplevelse. Men lång och kanske känns lite oöverstiglig. Men det är den bok som jag tycker är bäst av henne (jag har kanske läst… fyra. eller fem totalt?).

  Hypen kring McEwan har jag inte riktigt förstått, men jag kan ha läst fel böcker.

  Svara
 4. Tack snälla för era tips! Att döma av era kommentarer verkar Atwood hålla en hög och jämn nivå vilket minimerar risken för ett riktigt bottennapp. Oates har jag förstått också från andra att hon ska vara ojämn men jag får nog försöka med Blonde. Den står i bokhyllan men det blir aldrig av att läsa den av någon anledning (troligen omfånget…). McEwan väntar jag nog lite med. Jag har sett Försoning som film men tyckte att den var sådär.

  Svara
 5. Min starkaste Oates-upplevelse var Det var vi som var Mulvaneys. Läs den!
  Om du vill börja lite lättsamt med en ungdomsbok så finns Stor i käften, rekommenderas varmt.

  Minns Alias Grace med värme, men Onyx och Crake hade jag lite svårt för. Tycker att Atwood kan kännas tung ibland.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.