Vem är… största favoriten?

Stina Wirsén är en stor favorit här hemma. Inte bara ritar hon finfina bilder till berättelserna om Rut och Knut och gör den fantastiska serien om Många små brokiga... Hon har också berikat vår barnbokhylla (jo vi har ju en sån) med en hel hög Vem…-böcker. Det är Vem är söt? Vem är arg? Vems mormor? och allt vad de nu heter. Och alla är bra på det där lite moraliska men barnsligt vilda sättet. Det är böcker som inte bara ger barnen exempel på hur det kan vara bra att umgås utan också ger mig som förälder en inblick i hur det faktiskt är att vara barn. Och jag känner igen mig och minns upplevelsen av att allt är så stort och livsavgörande i varje enskild sekund. Det barnen lär sig, förutom att leva tillsammans, är nog att ingen är särskilt perfekt och att också vuxna kan vara rätt vilse ibland.

Genom hela Wiréns konstnärskap – som författare men främst som illustratör – löper en röd tråd av genustänk. Flickor är inte nödvändigtvis små och rosa och kan lika väl som pojkar vara busiga och vilda. Pojkar måste inte vara tuffa och hårda utan kan vara som de vill. Barn är barn i Stina Wirséns värld och kön spelar inte så himla stor roll. Jag är väldigt förtjust i den världsbilden och för mig är den viktig att förmedla till barnen som ju faktiskt är tusen gånger mer barn än de är pojke och flicka. Jag skulle vara beredd att fylla bokhyllorna med Wirséns böcker bara därför. Men som det nu är så står de där därför och för att de är så innerligt bra och älskade av barnen.

Favoriter är just nu: Vem blöder? Vem bestämmer? och Vem är borta?

11 svar på ”Vem är… största favoriten?”

 1. Hjälp, jag har inte alls fastnat för Vem böckerna, och då ger jag ju inte lilleman chansen heller. Jag tycker mycket om teckningarna men tycker att det är så många fula ord och tänker att de lär han sig så småningom ändå. Men kanske är det bra att resonera kring dessa olika känslor och uttryck med lite äldre barn?

  Svara
 2. Bea: Jag har inte tänkt så mycket över orden men å andra sidan är vi rätt tillåtande när det gäller ”fula” ord för att avdramatisera dem (till en viss gräns naturligtvis). Men du har helt rätt i att de ”fula” orden sprids på exempelvis dagis så det kan ju kännas onödigt att introducera nya 😉 Men det finns ju så mycket bra barnböcker annars också så jag tycker att du ska hoppa över ”Vem”-böckerna om du inte gillar dem helt och hållet. Men jag tror absolut på att resonera med barnen om känslor och uttryck för dem och att man då försöker se det hela ur barnens perspektiv vilket jag tycker att Wirsén lyckas göra. Men som sagt det finns ju andra som gör det också – som Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren och Gunilla Bergström i Alfons-böckerna till exempel.

  Svara
 3. Hittade hit lite i efterhand…men ville ändå säga att här har du en Wirsén-älskare till. Dock har jag inte läst hennes barnböcker men älskar varenda teckning hon nånsin gjort till DN. Helt suverän illustratör.

  Svara
 4. Jag kan bara hålla med – allt Wirsén någonsin gjort i DN är också briljant, precis som jag upplever barnböckerna.
  Kul att du hittade hit förresten!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.