Bokfrågornas ABC 16

Idag har lilla O:s ABC kommit fram till bokstaven P:

Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa? Jag har lite svårt för pseudonymförfattare eftersom jag kan känna mig lite lurad av dem. Å andra sidan är jag för det mesta rätt ointresserad av författaren bakom boken så jag vet inte riktigt hur det hänger ihop. Den enda pseudonym jag på rak arm kan minnas att jag faktiskt läst är Maria Lang men henne har jag å andra sidan läst allt av (och hennes verkliga identitet, Dagmar Lange, är ju inte direkt någon hemlighet).

Vem är din favoritpappa i litteraturens värld? Svårt men den som först dyker upp i min hjärna är morfadern (och pappan) i John Ajvide Lindqvists Hantering av odöda. Han är så sorgsen och hjältemodig i all sin vardaglighet.

Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma? Jag ser inte att det hänger ihop vare sig positivt eller negativt. En populär bok är inte alltid en bra bok och en bra bok är inte alltid populär (men en populär bok är ju naturligtvis  inte heller per definition dålig). Jag läser inte en bok bara för att den är populär men däremot får jag ju tips på sådant som verkar bra genom att se vad andra läser och intresserar sig för.

Pocket eller inbunden? Både ock! Pocket för impulsköp och för att ha råd att köpa så många böcker som möjligt. Inbundet för sådant som redan betyder något särskilt för mig, för lyxen och för ny litteratur som jag bara måste ha. Jag skulle aldrig ha råd att köpa så många böcker som jag gör om inte pocket fanns – så tack för det!

4 svar på ”Bokfrågornas ABC 16”

  1. Impulsköp av pocket är allt för lätt. Speciellt när jag åker buss och tycker lite synd om mig för det. Måste läsa mer Ajvide Lindqvist, har bara läst Låt den rätte komma in. En typisk populär bok som jag absolut inte ville läsa, men gjorde ändå när den var med i en läsutmaning. Bra att bli ”tvingad” att läsa ibland för jag verkligen älskade den!

    Svara
  2. Jo, det är ju alltid allt för lätt att unna sig en pocket när det är lite synd om 😉
    Jag är som du med Lindqvist när det gäller filmer. Är näst intill allergisk mot de som är ”allt för populära” men sen när jag ser dem älskar jag dem ofta. American Beauty är nog bästa exemplet. Mycket märkligt beteende – tur att jag till slut ”tvingades” se den.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.