En sagolik kulturfyra

Jag är inte särdeles flitig med att svara på kulturfyrorna på Kulturbloggen men när det nu handlar om sagor denna vecka vill jag förstås vara med. Frågor och svar lyder som följer:

1. Vilken saga är den första du minns att du hört? De allra första sagorna jag minns är de som pappa berättade varje kväll vid läggdags. de handlade alla om en björn, en hund och en gubbe som hittade på olika saker. Det jag minns bäst är att de fiskade och att de hade väldigt långa semestrar (vilket gjorde att pappa inte behövde berätta något de kvällarna 😉 ). Och så minns jag Sagan om pannkakan med alla djur och barn som jagar en bortrullande pannkaka. Hos farmor fanns Hattstugan och Tomtebobarnen som jag tyckte mycket om. Morfar och mormor hade Min skattkammare med Sagan om den lilla, lilla gumman. Och så hade jag en sagokassett med H C Andersens sagor som jag lyssnade på om och om och om igen…

2. Om du är barnvakt och när barnen ska somna blir ombedd att berätta en saga: vilken saga berättar du då? Jag är en relativt usel sagoberättare och läser helst böcker för barnen för säkerhets skull. I bokhyllan står inte så många klassiker men ABC-resan finns där och är en favorit för fyraåringen. Av lite mer moderna sagor läser jag gärna om Pija Lindenbaums Gittan och Barbro Lindgrens Benny.

3. Vilken sagofigur skulle du vilja vara? Gittan för att hon är tuff och modig mitt i all räddhågsenheten och för att hon är kompis med både gråvargar och älgar…

4. Har du någonsin hittat på en egen saga? Vad handlade den om i så fall? Eftersom jag som sagt är usel som sagoberättare så är det dåligt med det. Jag har däremot skrivit en del dock ingen saga. Det närmaste jag kommer är nog en barnteater om häxor och nedskräpning…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.