Bokfrågornas ABC 3

Denna veckas ikappsvarande på Lilla O:s ABC-frågor utgår från Bokstaven C:

Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren? Det första jag kommer att tänka på är Marian Keyes och Bridget Jones dagbok. Böcker skrivna för kvinnor av kvinnor. Lättlästa med massor av kärlek. Eller? Jag har ingen egentlig relation till genren eftersom jag inte läst något av det jag själv kopplar till chic-lit.

Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni. Det första jag kommer att tänka på är begravningen som avslutar Kejsaren av Portugallien. Hur Klara Fina äntligen får försonas med sin döde far. Otroligt symboliskt och vackert.

Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.  Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig? Svårt, svårt. En antihjälte är väl en hjälte som inte vill vara hjälte… Som Frodo i Sagan om ringen-trilogin typ, men de böckerna läste jag ju aldrig ut så det kan jag ju inte säga. Och den störste av dem alla ska det ju vara också… Jag väljer en antihjälte ur det verkliga livet till slut. Albert Speer som han beskrivs i den fantastiska Albert Speer och sanningen av Gitta Sereny är en antihjälte på det sättet att han länge ser sig själv som en hjäte i det tredje riket. Han upplever sig som rättfärdigad och som att han bara lydde order men ingenting förstod och att han gjorde gott där han kunde. Mot slutet av hans liv visar dock Sereny hur hans världsbild börjar smulas sönder och han förvandlas sakta till mer anti än hjälte också i sina egna ögon.

Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare! Tyvärr är det totalt stillestånd i hjärnans avdelning för citat så jag ber att få återkomma i frågan 🙂

1 svar på ”Bokfrågornas ABC 3”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.