Farliga barnböcker

Är inte det här för sorgligt? I DN kan vi idag läsa att barnboksförfattare känner sig censurerade och att småbarnsföräldrar inte vill veta av böcker med tobak, öl och andra fördärvligheter. Jag blir lite förtvivlad måste jag säga. Levande barnböcker kan visst innehålla ”förbjudna” ämnen och många av de bästa gör ju just det. Visst ska man skydda sina barn men jag vill ju också förbereda dem för världen. Ska det exempelvis inte få finnas någon Barbro Lindgrens Sagan om Karl Knut (där ordet ”fan” används) i framtiden?

För er som ändå vill låta barnen möta det mindre vackra och puttinuttiga rekommenderar jag Erlend Loes barnböcker – varför inte Kurt blir elak om en rätt rejält egoistisk och otrevlig förälder. Säkert ett fall för barnbokscensuren idag men tack och lov utkommen för några år sedan.

6 svar på ”Farliga barnböcker”

 1. Ja, jag blir en smula förvånad över dessa ”förbjudna ämnen”. Jag vill minnas att det blev en debatt för ett gäng år sedan angående en illustration i Örnis Bilar där bilden visade en almanacka på väggen med en naken tjej.

  Min kommande barnbok innehåller diverse upptåg. Så få se då. Intressant kan det bli.

  Svara
 2. Liz: Javisst så var det ja – superdebatt över kalendern. Men det är ju som sagt några år sedan, man önskar att det gick framåt och inte bakåt…

  Kul med din barnbok – ser fram emot upptågen (som jag faktiskt tycker hör hemma i barnböcker – var annars?). Lycka till!

  Svara
 3. Jag man bara baxnar (och undrar lite vad det är för föräldrar som spökar i bakgrunden, de skylls det på hursomhelst). Barn själva gillar när det är lite på tvären, märkligt, kufiskt och lite farligt. Och då har jag inte ens nämnt de allvarliga böcker som vågar ta upp känsliga ämnen. Är det några som är de rätta personerna att introducera barn till oroande ting är det väl just barnboksförfattare! För övrigt får man lägga ner hela Alfons-serien, pappa röker ju pipa (eftersom tobak ogillas i de nya direktiven).

  Svara
  • nilla: Precis! Man undrar ju verkligen vilka föräldrarna som tydligen kräver denna censur är och vilken värld de tänker sig att deras barn lever i. Det vore många fina barnböcker som fick tas bort om detta skulle dras till sin spets.

   Svara
 4. Jag tycker denna debatten är spännande och intressant. Hur dagens ängsliga föräldrar vill ta bort alla faror som barnböcker där barn vid en strand måste ha flytväst på sig och stackars Alfons böckerna som får på moppen för där serveras en öl och det röks pipa…
  etc…
  Ja, ja vad är en bal på slottet alldeles underbart

  http://www.popcornmannenpoppe.se

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.