16 april 2024

Nordiska rådets litteraturpris

Idag tillkännages vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris. Har ni läst någon av de nominerade böckerna? Vilken är er favorit? Själv har jag inte läst en enda men har flera i vill läsa-högen. Fagerholm förstås och Sem-Sandberg – Oksanen verkar också spännande. Däremot har jag dålig koll på många av de andra författarna.

Förra årets vinnare var ju Per Pettersson med Jag förbannar tidens flod som jag läst och haft ambivalenta känslor inför. Jag vacklar fortfarande mellan oerhört bra och rätt så dålig när det gäller omdöme om den boken. Alternativet ”oerhört bra” fanns inte ens med när jag skrev ner kommentarerna om boken här på bloggen utan har kommit senare när den vägrat släppa taget. Det måste vara ett väldigt gott betyg när en bok dröjer sig kvar på det sättet och väcker motstridiga känslor…

Uppdatering: Nu vet alla att det var Sofi Oksanen som vann priset. Mer kan man läsa exempelvis här. Jonas Thente på DN menar att priset var ”synnerligen välförtjänt” och jag blir förstås genast nyfiken på om jag tycker detsamma. In med Oksanen på vill läsa-listan alltså (hon har ju varit påväg in tidigare också men nu är det verkligen hög tid att göra det officiellt 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.