Från bajs till läsglädje

Jag har två barn. T är fyra år och S två och ett halvt. Deras föräldrar är bibliotekarier och fullfjädrade boknördar. De blev från fyra månaders ålder serverade högläsning vid läggning varje kväll och varje gång önskemål uttalades om dagarna. Det var länge en uttalad regel för mig att aldrig neka att läsa en bok om de bad mig – en finfin regel som dock verkligheten satt stopp för men jag försöker neka så lite som det bara går.

Deras bok- och läsuppskattning har sett väldigt olika ut. T älskade böcker redan som bäbis och lyssnade gärna på Barbro Lindgrens böcker om Max under ivrigt provsmakande. S kunde till nöds slänga en blick i Anna-Clara Tidholms Knacka på (underbar bok för övrigt) men mest för att få knacka på dörrarna så boken flög all världens väg. T vill läsa med sällskap, S kan ibland ses umgås med böcker på egen hand.

Men så kom Bajskorv in i våra liv. Stephanie Blake har skrivit en mycket enkel bok om en liten kanin som besvara alla frågor och kommentarer med ordet – bajskorv. Fatta vilken guldgruva för små bajstokiga barn… T föll först – hon skrattade hysteriskt bara vi plockade fram boken ur hyllan. Och S hängde på – det stora gillar gillar lilla. Ett av S första ord var en egen variant av bajskorv vilket förstås roade T övermåttan och fick S att känna sig som en förstklassig entertainer.

Och efter det kan jag se en tydligt ökad lust inför böcker och läsande hos S. Nu kan också S komma med böcker och vilja bli läst för och intresset för att ”läsa själv” har också ökat markant. Så vägen till läsglädje kan se ut lite hur som helst. Det behöver inte vara de mest högkvalitativa böckerna som leder till läsande. Också lite mer bajsig litteratur kan duga (om ord”vitsen” ursäktas…).

6 svar på ”Från bajs till läsglädje”

 1. Helena – det här inlägget ska jag INTE läsa för min dotter, hon är tillräckligt anal som det är för tillfället 🙂 (Och hon behöver inte stimuleras till mer bokläsning heller.)

  Svara
  • vixxtoria: 🙂 Nej, du får hålla henne borta från datorn! Men det är ju ett tips för dem som har anala barn som behöver lite lässtimulans 😉

   Svara
  • Full bokhylla: Han kommer dit så småningom 😉 Tack för påminnelsen om ”Det var det fräckaste” – den är helt underbar men hade ändå fallit i glömska.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.