Boken med stort B…

Veckans bloggtema hos Mymlan är kort och gott ”Boken”. Det handlar om boken som förändrat allt, som startat allt eller som helt enkelt ligger allra närmast hjärtat. Och det är ju ett ämne som jag inte kan låta bli. Samtidigt är det ett ämne som är helt omöjligt att skriva om. Att liksom hitta DEN boken i minnet… Det får bli några stycken.

Boken som slutligen sög in mig i läsberoendet och lämnade mig kvar där: var Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. Visst hade jag läst också tidigare men aldrig med den hunger med vilken jag som 14-åring slukade hela serien om Isfolket. Jag väljer att känna kärlek inför det och undviker vidare analyser av böckerna i fråga…

Boken som var vackrare än alla andra: Den engelske patienten av Michael Ondatje som jag hade som uppgift att skriva en skolrecension om. Den skulle vara neutral. Det gick inte så bra eftersom jag förälskade mig så totalt i boken och dess språk. Jag fick skriva om. Nu bär jag med mig Den engelske patienten som ett minne av en av mina mest fulländade läsupplevelser.

Boken som äcklade mig och på något sätt ändrade min världsbild: Doktor Romand av Emmanuel Carrère. Det här är fortfarande boken som jag önskar att jag aldrig läst. Den handlar om lögner – vanliga och livslögner – och om livets mörkaste sidor mitt i det vardagliga. Obehaglig och stark.

Boken till vilken jag grät mest otröstligt: Hantering av odöda av John Ajvide Lindqvist. Jag var nyfödd mamma och läste boken medan jag ammade. Ett barn dör i den boken. Behöver jag säga mer? Det är i vanliga omständigheter också en väldigt bra bok om döden och vad den gör med oss.

Det är några av de böcker som format mig och betytt något. Fånigt nog får jag nu lite småångest över att inte ha nämnt något av Gitta Sereny, Selma Lagerlöf, Nils Ferlin, Dan Andersson eller någon av alla de andra som också skrivit sådant som betytt något. Men nog får vara nog.

1 svar på ”Boken med stort B…”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.