Vårbytets bokfrågor

Eftersom jag varit fullt upptagen med att jobba och samtidigt låna med mig hela bibliotekets bestånd (mer om det senare) har jag ännu inte hunnit svara på frågorna inför En bok om dagens vårbokbyte – men här kommer del ett av frågestunden (del två kommer i eftermiddag):

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser? Det varierar verkligen, jag läser det mesta – allt från skräck till Jane Austen. Det blir inte särskilt många deckare längre dock. Det finns väl en genre som jag oftare återvänder till och det är vampyrböcker av alla de slag – men det kanske inte är en genre? Jag läser också en hel del facklitteratur och då gärna med historisk anknytning (helst inte skildringar av krig och fältslag utan av människor).

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?) John Ajvide Lindqvist tycker jag mycket om men jag har alla hans böcker redan så det var ju inte så hjälpsamt… Jag har nog inte så många egentliga favoritförfattare utan är ganska ”otrogen” i min läsning, precis som när det gäller genre.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka? Jag läser gärna på engelska men längre än så sträcker sig inte mina förmågor (norska och danska skulle gå om jag måste men helst inte – har närmast traumatiska minnen från vissa kurser där litteraturen varit på dessa språk 😉 )

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall? Jag har lyssnat på en cd-bok men det är inte något för mig eftersom jag inte har tid och ro för det.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare? Nej, jag samlar på böcker helt enkelt – allt och av alla…

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var? Jag har en lista här på bloggen under rubriken ”läst” i överkanten. Den är inte fullkomlig utan täcker främst tiden från sommaren 2009. Men jag är en omläsare av rang så skulle jag råka få en bok som jag redan läst så är det helt ok.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!) Jag är ju förtjust i romantik förstås 🙂 Men framförallt är jag nog ute efter levnadsberättelser (verkliga eller uppdiktade), efter att få kontemplera lite över hur livet kan se så olika ut men hur vi ändå hör ihop och har liknande erfarenheter. Jag vill gärna läsa en bok som jag kan tänka på efter att den är utläst. Den ska liksom fortsätta… Men jag läser ju också gärna ren avslappningslitteratur (typ Sookie Stackhouse-serien av Charlaine Harris som jag läser slaviskt) och tycker mycket om det också.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken? Det blir som sagt inte så mycket deckare längre. Jag tror att anledningen är att jag blev mätt efter en väldigt deckartät period. Sen finns det så mycket dåliga deckare också med övermått av blod och elände. Jag blev extrakänslig när jag fick barn (vilket tydligen inte påverkade min förmåga att läsa blodiga vampyrböcker eller hemska Ajvide-Lindqvist-romaner…)

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken? Jag har hur mycket som helst som jag gärna skulle ge mig på – kolla i min ”vill-läsa” sida här ovan.

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få? Nej, ingenting särskilt. Jag blir gärna överraskad och utmanad.

Jag hoppas att mina svar kan hjälpa min hemlige bokvän lite på traven även om jag känner att jag är lite svävande. Det positiva med det är att jag faktiskt är så öppen för det mesta i läsväg som det verkar 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.