Utseendefixerat

Under förra veckan har jag tänkt en hel del på omslag och utformning av böcker. Hos Booky Darling läste jag ett inlägg om den extravaganta utgåvan av Andres Lokkos samlade texter. Det är 1700 sidor samlade i en box. Böcker kan se ut hur som helst nu för tiden… 🙂

Förra veckan ägnade jag också flera timmar i sällskap med en synnerligen vacker bok och sådant får en ju att tänka.

Fallet med boken rör sig om ett tydligt fall av förälskelse. Jag föll för omslaget först och älskade också boken från första ordet. Men gjorde jag det för att jag föll för omslaget först och väntade mig något bra? Risken för besvikelse borde i så fall ha varit överhängande. Kanske är boken i fråga, Flicka med glasfötter, helt enkelt superbt formgiven så att berättelse, språk och omslag speglar varandra. Klart är i alla fall att omslaget har betydelse för mig. Stor betydelse. Jag kan välja bort en bok om jag tycker den är ful och välja en som ser bra ut även om baksidestexten är trist. Titlar är viktiga men för mig går utseendet först. Tills jag öppnar boken i alla fall…

De senaste veckorna har jag också haft lite omslagsrelaterat huvudbry. Jag har funderat kring att köpa på mig Vampire Diaries-böckerna eftersom de är så svåra att komma åt på biblioteket och eftersom jag vill läsa dem. Men vilken utgåva ska man köpa? Det finns en med tv-serieomslag (förstås) vilket jag avskyr så det går bort. Sen finns det en utgåva som ligger ganska nära Twilight i utseende och slutligen en gammal färgsprakande variant som jag nog gillar bäst men som är lite svår att få tag på. Mitt beslut om att köpa böckerna eller ej påverkas väl inte av omslagen men däremot känns det viktigt att köpa det rätta när det erbjuds flera och jag kan nog tänka mig att betala några kronor till för ett omslag som jag gillar. Hur tänker ni om bokomslag och formgivning? Är det viktigt?

Uppdatering: Nu har jag lyckats ställa mig i kö på i alla fall några av VD-böckerna på biblioteket så något inköp blir inte aktuellt på ett tag men diskussionen om omslagens betydelse kvarstår ju ändå.

8 tankar på “Utseendefixerat”

 1. Jag förstår ditt dilemma med Vampire Diaries! När jag började läsa Sookie Stackhouse-böckerna så valde jag bort alla de med omslag från tv-serien (eller kopplat till den), just för att de var så fula. Trots att de var lite billigare så kände jag att jag inte ville ha dem i bokhyllan. Sookie-boxen med böcker är rätt snygg iofs, men jag tycker den ser mer ut som en dvd-box än som böcker, så jag valde bort den också.

  ”Flickan med glasfötter” är verkligen ett bra exempel på ett synnerligen snyggt omslag! Visst låter innehållet väldigt bra också, men det där omslaget får mig att bli helt kollrig av habegär. Kul att det är Bra Böcker som ligger bakom omslaget, de brukar inte direkt vara mästare på snygga omslag annars.

  Svara
  • Anna: Alla böcker kostar ju pengar och då känns det ju trist att lägga ut dem på något som man skulle skämmas för att det står i bokhyllan. Den första Sookie Stackhouse-boken jag läste hade ett tv-serieomslag och jag skämdes när jag satt på tåget och läste den för att det var så fult. Så vill man ju inte ha det…

   Håller med om att Bra böcker inte alltid får till lockande omslag (inte lockande för mig i alla fall) men det här är något utöver det vanliga.

   Svara
 2. Lustig, jag tog just idag med omslag som exempel i svaren på ”U” för jag kan undvika böcker som jag egentligen tror är bra pga. omslaget eller köpa en bok enbart för att den är vacker. Sedan står de ju ändå med ryggen utåt i hyllan, men känslan att äga det där vackra kan vara något jag väljer att unna mig. Omslag omgjorda efter tv-serier är tråkigt och fantasilöst tycker jag, men kanske lockar det fler köpare tack vare igenkänningsfaktorn?

  Svara
 3. Bea: Det är ju helt sant att de står med ryggen utåt i hyllan men jag VET ju att det är en vacker bok som står där 🙂 När det gäller tv-serieomslagen kan jag tänka mig att yngre läsare/tittare väljer dem (eller är jag fördomsfull nu?). Jag tänker särskilt på Vampire Diaries där igenkänningen säkert spelar in för målgruppen (som ju inte jag tillhör 😉 )

  Svara
 4. Jag är ju grafisk formgivare och har gjort några böcker (även om jag inte är någon storproducent, långt i från, har gjort fler CD-omslag, men det är ett liknande ”omslag”), så jag har ju varit mitt i diskussionen. Ofta är det småslitigt mellan säljavdelning (som har en bestämd uppfattning vad som säljer) och formgivare. Författarna/artisterba är oftast mycket mer easy going, och tycker det är kul med något annorlunda, medans säljarna vill ha det som redan är säkra kort och välbeprövat. Frågar du mig så är det en säljare som sagt till om det vänstra omslaget till Vampire diaries (och ALLA film/TV-omslag). När jag köper själv? Älskar förstås ett snyggt omslag, fast första meningarna i boken är trots allt viktigare för mig.

  Svara
 5. nilla: Jag jag kan verkligen tänka mig om att det är säljarna som bestämt om det vänstra omslaget -det känns ju mest kommerciellt. Det mittersta tror jag har valts eftersom det påminner om twilight-omslagen och således ska locka de läsare som läst de böckerna redan men ännu inte hittat Vampire Diaries. Det högra omslaget kom före både tv-serie och twilight och anknyter dessutom mer till böckernas innehåll än de andra omslagen. Kul att få lite inblick i diskussionerna bakom!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.