Flickan med glasfötter

Idag firar jag världsbokdagen med en recension av en riktigt, riktigt bra bok.

Egentligen vet jag inte vad jag skriva om den här boken. Den är helt enkelt underbar – läs den!

Men lite mer krävs det kanske?

Flickan med glasfötter handlar om Ida som återvänder till St. Hauda´s Land för att försöka hitta en lösning på sitt problem – att hon sakta förvandlas till glas. Där träffar hon Midas som älskar att fotografera men är så rädd att bli sin känslokalla far att han undviker all närkontakt med andra människor. Det är kring Ida och Midas berättelsen kretsar men den inbegriper fler än så. Där finns kvinnor som flyr undan kärleken och män som flyr in i den – och fastnar. Märkliga saker händer runt dem men allra märkligast är det som händer inuti Ida och Midas.

Från första ordet på första raden är jag fast. Eller egentligen innan det för det här är en av de vackraste böcker jag någonsin läst. Omslaget är fantastiskt (visst är det!) vilket jag skrev om redan i onsdags. Och det vackra sprider sig in i boken och gör den till en oförglömlig upplevelse. Det är svårt att greppa att Ali Shaw är debutant när språket är så självklart och fyllt med en egen stark ton.

Historien är gripande och människoödena sorgliga men det allra allra bästa med boken är hur karaktärerna skildras. Varenda en av dem är älskansvärd och mänsklig. Alla är värda och möjliga att älska – till och med de med ett hjärta av sten…

Flickan med glasfötter är en bok om kärlek, längtan och hopp. Och djup sorg. Jag berörs djupt men utan att gråta gång vilket troligen beror på den styrka som finns i relationerna och karaktärerna. De som lever i det märkliga ser inte det märkliga i det. Och det är också en lärdom att dra.

Flickan med glasfötter av Ali Shaw ges ut av Bra Böcker och gavs ut första gången på svenska i januari 2010.

16 svar på ”Flickan med glasfötter”

 1. Åh, vad roligt att se att du tyckte om boken. Jag har också ett ex som ligger och väntar på läsning – en sådan där bok som bara damp ner i brevlådan – och redan när jag fick den reagerade jag på att det var ett så slående vackert omslag… När du berättar om handlingen så får jag för mig att omslaget matchar handlingen väldigt väl.

  Svara
  • En bok om dagen: Omslag och innehåll går verkligen hand i hand i den här boken och jag hoppas att du kommer att gilla den lika mycket som jag!

   Svara
  • Anna S: Hoppas du tycker lika mycket om den som jag gjorde (även om förväntningarna kanske är farligt höga). Trevlig läskväll 🙂

   Svara
 2. Har ingen vana att googla saker men efter att ha läst ”Flickan med glasfötter” googlade jag St.Hauda´s land och så hamnade jag i din rescension. Kul att fler än jag uppskattat omslaget. Jag kände mej så förbryllad när jag läste för den liknade ingenting annat och ”den malvingade boskapen” tyckte jag var egendomlig. Hur kommer man på nåt sånt?
  Men en alldeles underbar, egenartad, poetisk och vacker roman!

  Svara
  • Kul att du hittade hit och att du hittat ”Flickan med glasfötter” som jag ju tycker är en alldeles underbar roman. Visst undrar man vart alla idéer kommer ifrån, det är alldeles underbart med sådan kreativitet och särskilt när det inte känns sökt i en roman.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.