Bokfrågornas ABC 6

Snart är jag ikapp med alla bokstäver i Lilla O:s Bokstävernas ABC – idag är det bokstaven F som gäller.

Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet! Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter är för mig en bok om frihet. Det är inte utan att man blir avundsjuk på Ronjas planlösa traskande i skogen och fria uppfostran. Samtidigt visar boken på ett fint sätt att fri inte är detsamma som frikopplad från kärlek och vissa åtaganden.

Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst? Vissa filmatiseringar vill jag inte se eftersom jag vet att de aldrig kan komma i närheten av min upplevelse av boken. Andra böcker, som vanligen inte betytt lika mycket för mig ser jag gärna. I exempelvis Jane Austens fall känns vissa av filmatiseringarna lika mycket som original som boken gör (exempelvis BBC-serien med Jennifer Ehle och Colin Firth i Stolthet och fördom). Jag läser nog helst böcker innan jag ser filmatiseringar om jag har tänkt mig att läsa boken alls vill säga.

Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok! Sagan om ringen-filmatiseringen tycker jag ju är finfin. Däremot har jag väldigt svårt för böckerna (har bara läst en och en halv men ändå) som jag minns som rätt sega. Efter att ha sett filmerna blev jag sugen att försöka läsa igen men det gick inte…

Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme. Oj, vilken svår fråga! En författare som väl i och för sig får mycket uppmärksamhet men som skulle förtjäna ännu mer är Pija Lindenbaum. Hennes böcker har ett barnperspektiv och ett genus och queer-tänk utöver det vanliga. Jag är så otroligt tacksam över att vara förälder nu när det finns sådana böcker att tillgå.

3 svar på ”Bokfrågornas ABC 6”

  1. BBC:s Stolthet och fördom är verkligen fantastisk. Dags att se om kanske?! Håller med om att Ronja är en bra bok om frihet. Vi läser Lill-Zlatan varje kväll nu. Underbar!

    Svara
    • Lilla O: Jag har sett om Stolthet och fördom så många gånger att jag nog måste ge den några år att ligga till sig nu 😉 Lill-zlatan är verkligen en underbar bok – den gillas här också.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.