21 april 2024

Bokfrågornas ABC 22

Lilla O har nu kommit fram till bokstaven V med sina ABC-frågor.

Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse? Eftersom jag nyss läst en av vampire diaries-böckerna får jag säga den. Där spelar vädret en viktig roll på så sätt att en av de kraftfulla vampyrbröderna styr över vädret för att få det mer drägligt för ljusskygga existenser som honom själv. Jag vet, det låter superfånigt men hade kunnat vara ganska storslaget om inte allt måste förklaras i boken – om man hade fått komma på det själv…

Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren ”världslitteratur”. ”Världslitteratur” är ju ett lite knepigt begrepp som antyder att inte alla böcker kommer till på samma planet. Men jag antar att det handlar om litteratur från långt bort och då är jag sorgligt dålig på att läsa sånt. Men Amon Oz kanske, jag har i och för sig bara läst Om konsten att bota en fanatiker men den kan väl verkligen kallas världslitteratur i och med att den öppnar läsarens ögon inför en problematiskt världskonflikt och försöker komma med konstruktiva lösningar.

I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven? Den första jag kommer att tänka på är Moby Dick – en klassisk måstebok som jag dock inte läst… Annars är det ju mycket hav hos Jane Austen också. Jag förknippar framförallt Övertalning med havet – var det inte alltid lite fuktigt, blåsigt och havspromenadigt där?

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap? Det finns en liten bok av Tove Jansson som heter Sommarboken där vänskapen mellan en liten flicka och hennes farmor skildras. Det är en fantastiskt fin skildring av deras sommarliv på en skärgårdsö. Rekommenderas!

2 tankar på “Bokfrågornas ABC 22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.