Noveller minsann

Bokmania har dragit igång en novellutmaning som jag gärna vill vara med på. Novellerna har, allt för länge, levt ett väldigt undanskymt liv i min läsvärld – trots att jag tycker om formen. Häromdagen skrev jag om hur mycket Thorsten Jonssons novell Fly till vatten och morgon betydde för mig när jag läste den och att jag gärna skulle läsa hans novellsamlingar också. Sen har jag ju Båten av Le Nam och Babian av Naja Marie Aidt liggande i läshögen också. För att inte tala om alla andra mer eller mindre dammiga samlingar som står i mina och bibliotekets hyllor och bara väntar på mig. Dags för en novellrevival alltså.

Bokmania tänker läsa noveller fram till i augusti och presentera en novell i taget två till tre gånger i månaden. Jag sätter ingen tidsgräns utan läser och skriver om noveller så länge det känns roligt. Jag tänker recensera hela samlingar men också följa Bokmanias fina exempel och lyfta fram noveller också en och en.

En fråga till er som är mer novellbevandrade än jag – vad ska jag läsa, vilka är de verkligt stora novellisterna och novellerna enligt er?

7 svar på ”Noveller minsann”

 1. Jag är inne i en intensiv period av novelläsning – dels för att jag gillar formen, och älskar den när den hanteras skickligt, dels för att jag själv skriver på en novellsamling och då är det ju kul och inspirerande att läsa andras. En klassiker är ju J G Ballard (han som ”uppfann” den ”inre science fiction”-genren). Han har skrivit den novell som jag hittills håller som den bästa jag nånsin läst. Han experimenterade också en hel del med formen, lustfyllt och kreativt, även om inte allt är brilliant. Joyce Carol Oates ”The female species” var genomgående bra, hon har en enorm närvaro, ibland fantastisk (tror den heter Vredens änglar på svenska). Tove Janson har jag bara börjat på, men de är så finstämda. Sedan ligger Båten på min läshög också! Ska bli kul att se om vi tycker lika om den. Nu måste jag kolla in Bokmanias projekt…

  Svara
 2. Inger Edelfeldt har skrivit en hel del bra noveller. Jag rekommenderar samlingarna ”Rit” och ”Riktig kärlek”.

  Neil Gaimans novellsamlingar ”Fragile Things” och ”Smoke and Mirros” innehåller en hel del guldkorn. De innehåller inte bara noveller, utan också dikter, rim och andra textfragment.

  Stephen King har gett ut en hel hög novellsamlingar, varav de flesta är riktigt bra. jag tycker att hans romaner har en tendens att spåra ur mot slutet, men novellerna är oftast knivskarpa rakt igenom.

  Svara
 3. Som tonåring älskade jag Helena Helsings noveller, har inte vågat läsa om dem.. Borde också haka på utmaningen men så var det detta med tid kontra barn, djur böcker och annat,

  Svara
 4. Spännande att lyfta fram dem en och en istället för kort i en samling. Jag ska läsa Jonas Karlsson innan nästa bokträff på fredag. Är ingen stor novelläsare annars.

  Svara
 5. Tusen tack för alla tips! Jag har antecknat allihop och ska kolla tillgängligheten på biblioteket så fort det bara går. Det är alltid lika inspirerande med boktips 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.