The Awakening

Jomen tjenare att jag skulle kunna låta bli att läsare Vampire Diaries när jag dammsuger vampyrbokvärlden på allt annat… Så jag ställde mig i kö på biblioteket och förvägrade någon stackars tonårstjej (skulle jag väl tro) att lägga beslag på den fyra veckor till.

Förväntningarna var väl inte direkt höga. En ungdomsroman om vampyrer som blir förälskade i en ”helt vanlig tjej” har man ju hört förut. Och det är ju en del Twilight över upplägg och historia men med den lilla tvisten att Vampire Diaries ju faktiskt var först… Och jag gillar det nog faktisk bättre också. Elena som är huvudperson i The Awakening (och följande delar) är ganska dryg och jag tycker inte särskilt bra om henne, Stefan som är hunkvampyren hon blir kär i är också ärligt talat rätt ointressant. Men ändå så finns det något där som engagerar. Det finns mörker som sträcker sig bortom det där vanliga tonårsvampyrauran. Det förekommer blod och död och är inte alldeles gulligt när det dödas djur att livnära sig på heller. Och så finns ju Damon – Stefans onde bror – som är ond på riktigt och som för in något vuxet och skrämmande i den icke ont anande tonårsvärlden. I like…

Sen är det ju lite fånigt och lite väl ungdomsbokaktigt med jämna mellanrum vilket man måste överse med för att få ut något av läsningen. Men det är ok bara för den där känslan av hur mycket jag skulle ha älskat det som tonåring. Oj, oj, oj – kanske hade jag till och med gillat Stefan?

Som vampyrnörd så hör det nog till allmänbildningen att läsa hela serien – fyra böcker i en första omgång följt av två nyliga uppföljare och en sista (?) som kommer i november. De avslutande delarna ska dessutom vara ”vuxnare” vad nu det betyder.

Uppdatering: Del två i serien recenseras här imorgon!

8 svar på ”The Awakening”

 1. Jag har kanske redan skrivit det här, men det här var typ mina favoritböcker på högstadiet. Försöket att läsa om dem förra året misslyckades dock helt. För tråkigt. 😉

  Svara
 2. Maria: Jag skulle också ha älskat dem som tonåring om jag bara vetat att de funnits… Jag förstår varför du inte orkade läsa om dem – de är ju inte så händelserika men jag tycker ändå att det finns något där. Dessutom har ju jag fördelen av att inte riskera att förstöra några positiva läsupplevelseminnen 🙂

  Svara
 3. Förresten… det där med att läsa några rader i varje bok som man vill läsa, för att kunna besluta sig för vilken man ska börja läsa… käner jag också igen mig i. det händer då och då att jag gör precis så för att kunna välja mellan böcker.

  Svara
 4. Boktokig: Kul att du har samma urvalsteknik 🙂 Vampire Diaries går på TV6 och är helt ok – skiljer sig en hel del från böckerna dock.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.