Drömfakulteten

När alla andra talar om Darling River läser jag den Sara Stridsberg-roman som alla talade om för fyra år sedan…

Det är så svårt att säga något om den här boken. Den är så märklig, så annorlunda och så oändligt gripande. Stridsberg skriver om Valerie Solanas – feministikonen som under 60-talet skrev SCUM (Society for Cutting Up Men)- manifestet och sköt Andy Warhol – bland annat. Hon tar oss på en resa till öknen där vi möter den mycket unga Valerie som våldtas av sin far, sviks av sin mor och lever i en allmänt trasig tillvaro. Vi följs åt till universitetet där Valerie är strålande intelligent men annorlunda. Hon älskar, förlorar, älskar, förlorar. Hon prostituerar sig och formulerar feministiska manifest med samma intensiva trotsighet.

Det är som sagt en märklig och väldigt, väldigt jobbig läsning. Att möta en så söndertrasad människa i en så skitig, kroppslig och fuck up-ad värld måste göra ont. Och Stridsbergs bok gör verkligen ont. Jag är glad att jag läste Drömfakulteten och jag kan varmt rekommendera den men jag är också tacksam för att ha tagit mig igenom den och för att den är slut (är den det?).

En fråga som jag blir stående med är – kommer jag att läsa Darling River? Just nu har jag inget svar men det troligaste är nog att jag kommer att göra det när jag fått lite tid att smälta den här läsupplevelsen.

Drömfakulteten är utgiven av Albert Bonniers förlag. Utgivningsår: 2006

6 svar på ”Drömfakulteten”

 1. Hm, jag som funderade på att ta alla i ordning. Det kanske inte är nån bra idé, när hon är så intensiv. Eller är den där Happy Sally lite gladare? Jag har inte läst Stridsberg alls, nämligen, hon blev så hajpad att jag blev helt trött.

  Svara
 2. snowflake: Jag har inte läst Happy Sally så jag vet ju inte hur den är. För min del så behöver jag nog vila lite innan jag läser vidare men å andra sidan är det ju väldigt bra och engagerande så man kan ju komma in i ett flow också då det funkar att läsa alla på raken. Men med någon månads mellanrum går det nog i alla fall. Biblioteksköar på Darling River och hoppas på att den ska dröja någon vecka till i alla fall 🙂

  Svara
 3. Jag tycker nog att ”Happy Sally” är mindre intensiv och krånglig (men glad kan man väl kanske inte beskylla den för) än ”Drömfakulteten”. Gillade båda, men de kräver ganska mycket fokus och koncentration från läsaren. Har inte läst ”Darlingriver” än, hade tänkt läsa ”Lolita” först!

  Svara
 4. Dolly: Ja, jag funderar också på att läsa Lolita först… Blir ju lite sugen på Happy Sally nu också men den får nog ändå vänta ett tag.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.