Tematrio med övernaturliga inslag

Den här veckan vill Lyran att vi i tematrion berättar om tre böcker med övernaturliga inslag och det borde jag ju sannerligen vara lämpad att göra med tanke på min läsrepertoar…

En av mina absoluta favoritförfattare är John Ajvide Lindkvist och den av hans böcker som jag tycker mest om är Människohamn. Berättelsen börjar jordnära och påtagligt med att en liten flicka försvinner bort från sina föräldrar en solig vinterdag. Efter ett tag står det dock klart att det som hänt inte bara är grymt och outsägligt sorgligt utan också har med övernaturliga krafter att göra. Flickan är inte helt försvunnen men ändå borta. Pappans kamp för att nå fram till det som är verkligt bortom allt det magiska är hjärtskärande och otroligt starkt skildrad.

En annan favorit är Flickan med glasfötter av Ali Shaw. Den utspelar sig i en till synes vanlig verklighet där dock ovanligheter inträffar utan att någon egentligen noterar dem. Djur förstenas och förlorar alla färger utom det vita, människor förvandlas till glas… Det är en oerhört fin berättelse om det magiska i vardagen och vardagen i det magiska.

En av alla de vampyrböcker som jag läst de senaste åren är Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce. Den utspelar sig i en annan tid och en annan värld som hela tiden förblir ganska diffus. De övernaturliga inslagen och den okända världens egenheter presenteras så varsamt att de blir naturliga. För att vara en ungdomsbok är den väldigt mörk och modig i sin vilja att visa fram komplexa sidor av personer och skeenden. Långt bättre än exempelvis Twilight-serien.

5 svar på ”Tematrio med övernaturliga inslag”

 1. Eftersom de två första böckerna hör till mina storfavoriter så insåg jag att jag genast måste få tag i ”Den fjortonde bruden”. Hm, eftersom den handlar om vampyrer så kan jag ju alltid låtsas att det är kurslitteratur till sommarkursen och komma undan med att köpa den trots köpstopp? 😉

  Svara
 2. Anna: Det tycker jag att du ska göra! Jag fick dock låna den på biblioteket när det begav sig för den var lite svår att få tag på i handeln men jag tror att det var ett nytryck på g. Det finns två delar till i serien men de har jag inte läst själv ännu så jag vet inte hur de är. Jag tycker absolut att vampyrkursen kan funka som ”bortförklaring” eftersom vampyren i Den fjortonde bruden är en ganska annorlunda vampyr på många sätt.

  Maria: Ja, massor av kärlek! Jag tänkte försöka mig på att läsa de andra delarna av serien i sommar – har du läst dem och, framförallt, är de lika bra?

  Svara
 3. Hm, jag ska se om jag kan hitta den. Finns den på biblo är det ju extra bra, så slipper jag köpa. 🙂
  Jag tänker använda vampyrkursen som ursäkt för att läsa ohälsosamt många vampyrböcker i sommar, så himla bra när man kan skylla på studierna.

  Svara
 4. Anna: Det är ju en jättebra ursäkt – den lärdom och visdom som följer med utbildning kan ju aldrig vara fel och spela roll om det handlar om vampyrer 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.