Bokfrågornas ABC 23

Veckans frågor ställda av Lilla O utgår från den kniviga bokstaven W:

Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld? När jag först läste frågan kunde jag inte komma på en enda whiskeydrickare vilket jag förstås vet beror på min hjärnkapacitet snarare än bristen på whiskeyfantaster… Men så läste jag inledningsnovellen i Nam Les Båten igår och lärde känna en intressant, mänsklig och älskansvärd whiskeypimlare i huvudpersonen. Novellen heter Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja och är alldeles fantastisk.

Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen. En viktig dansscen som, naturligtvis, kommer till mig direkt är den där Elizabeth och Mr Darcy först dansar med varandra på balen i Stolthet och fördom. Deras härliga sarkasmer gör scenen obetalbar och viktig för resten av händelseförloppet. Den har gjort sig bra på film och tv också.

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W? Det finns nog två. Min absoluta favorit när det gäller deckare är ju sen länge Minette Walters. Sen är jag ju väldigt, väldigt förtjust i Oscar Wilde också.

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst? Fogelströms stadserie är ju en väldigt fin skildring av ett vardagsliv som är främmande för oss. Annars kommer jag att tänka på Elsie Johanssons serie om Nancy som är väldigt fin och väldigt vardaglig.

4 svar på ”Bokfrågornas ABC 23”

 1. Kanske ska ta och läsa Båten nu när min novellskräck nästan är botad. Många tänker på Stolthet och fördom när det gäller dans, jag själv hade helt förträngt den, men visst är det en fantastisk scen! Det var också väldigt länge sedan jag läste Minette Walters.

  Svara
 2. Jag gillar också Minette Walters men det var länge sen jag läste något av henne. Favoriten bland de jag läst är Misstanken.

  Svara
 3. Lilla O: Jag tror att Båten kan vara förträfflig för att få dig helt bort från novellskräcken, såhär långt (två noveller in) är den fantastisk.

  Cissi: Själv är jag väldigt förtjust i Skulptrisen som verkligen skrämde vettet av mig 🙂 Men det är länge sedan jag läste något av henne nu. Känns som perfekt höst och julläsning…

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.