Depressiva filmtips

De senaste helgerna har ägnats åt rejält deprimerande dvd-tittning här hemma. För två veckor sen såg vi rejält dystopiska District 9 där utomjordingarna landat på jorden och inkvarterats i ett ghetto i Sydafrika. Filmen följer arbetet med att omlokalisera de utomjordiska och de händelsekedjor som tar sin början där. Otroligt svart och deprimerande men också välgjord och klart sevärd (också för den som inte är särskilt alien- eller sf-intresserad).

Förra helgen såg vi Hurt locker som är deppig på ett helt annat sätt. Mer än en gång gick tankarna till den superba Generation Kill. Det är 1 timme och 40 minuter andlös bombdesarmeringsspänning. Men också oändligt mycket mer i form av komplicerade känslor, funderingar kring manlighet, militärlivet och krig i största allmänhet.

Den här helgen blir det nog något lite mer lättsmält här hemma men alla ni som vill försjunka i deppighet och djupa funderingar kan anse er tipsade.

3 svar på ”Depressiva filmtips”

 1. Såg Hurt Locker igår och den är verkligen bra och välspelad, men jag har ändå lite svårt att förlika mig med att den vann Oscar för bästa film. Det känns mer som en politisk markering. Dicstrict 9 får vi hem i veckan – jag bockar av de Oscarnominerade filmerna i full fart! I kategorin lättsmält såg vi ”I love you, man” i helgen, inget tungt grubblande där 🙂 utan befriande rolig.

  Svara
 2. Har inte sett Hurt Locker, men väl District 9 som jag hade goda förhoppningar om. Fast jag blev besviken. Den satsade högt men nådde just ingenstans tycker jag. Några scener och vissa detaljer var bra men det räcker ju inte till en hel film.

  Svara
 3. Bea: Tack för tipset om en ogrubblig och rolig film – det är precis vad som behövs här nu 🙂 Jag har inte sett en enda av de övriga filmerna som nominerades till den Oscar Hurt Locker fick så jag kan ju egentligen uttala mig om rättvisan i det hela men det är säkert i alla fall delvis en politisk markering. Det har ju hänt förut. Men jag tycker nog ändå att det är en såpass bra film att den kan förtjäna utmärkelsen (sagt utan att ha sett de andra alltså).

  nilla: Jag hade inga förväntningar alls när jag satte mig för att titta på District 9 – hade pinsamt nog inte ens hört talas om den utan såg den efter förslag från min man som har bättre koll på filmvärlden (och aliens). Kanske är det därför jag blev så positivt överraskad. Den var känslomässigt plågsam att se från början till slut men jag gillar filmens uppbyggnad (det dokumentära anslaget) och det politiska budskapet (som väl iofs blir lite övertydligt ibland). Jag brukar ha svårt för rena dystopier men här tyckte jag om hur de ”hemska” utomjordingarna var de enda man kunde känna ömhet för medan människorna var rakt igenom osympatiska.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.