Böckerna som formade Hitler

Det här är en nördbok. En bok för boknördar och en bok om en boknörd.

En tanke som är förledande och förförisk för en boksamlare som jag är naturligtvis att böcker ger lärdom och alltså borde leda till visdom och i förlängningen förståelse för andra och empati. Adolf Hitlers omfattande boksamlande motsäger dock en sådan tes eller förhoppning rätt bestämt. Och Hitler samlade inte bara på böckerna – han läste dem också, antecknade, diskuterade och förvandlade till ideologi och praktik.

Den allra största och viktigaste lärdom jag tar med mig efter läsningen av Rybacks bok är att Hitler naturligtvis inte uppstod ur intet. Hans idéer fann näring och slog rot av en anledning. Det fanns oerhörda mängder av böcker om herrefolk, rashygien och judehat för Hitler att botanisera i. Det fanns oändliga mängder av inspiration som Hitler använde sig av för att utforma sin framgångsrika politik.

När jag säger att det här är en nördbok så gör jag det eftersom min största känsla är en igenkänning av den upprymdhet  Ryback låter ana när han beskriver sitt möte med de delar av Hitlers bibliotek han får gå igenom där nere i bibliotekskällaren. När han rör vid dem. Historia så påtaglig, inom räckhåll…

Ryback skriver i slutet av boken att ”samlaren inte bara bevaras i sina böcker, hans liv står också skrivet på deras sidor (s. 267)”. Och det är också så han använder samlingen – för att beskriva Hitlers liv och utveckling från första världskrigets skyttegravshelvete till bunkerns instängdhet. Det är ett effektivt berättargrepp men luckor och undringar finns fortfarande kvar. Vilka andra böcker fanns i Hitlers bibliotek än de i boken nämnda? Läste han dem? Älskade han?

Det här är en bok för boknörden, historikern, den som intresserar sig för tysk-, europeisk, världs-historia. Den som är intresserad av Hitlers psyke, nazismens framväxt och utveckling under 1900-talets första hälft. Det är dessutom något för den som vill veta varför Hitler egentligen föredrog Shopenhauer framför Nietzche (filosofinördar?)… Det är helt enkelt en bok som ganska många skulle kunna ha intresse av att läsa – kanske behöver man inte ens vara särskilt nördig, kanske räcker det med normalintresserad..?

Läs också vad andra skriver om boken: Expressen

Böckerna som formade Hitler. Fürerns bibliotek är utgiven av bokförlaget Natur & Kultur. Utgivningsår: 2010.  Originaltitel: Hitler’s Private Library. Översättare: Emeli André, Sofia Boda.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.