Min skugga

Jag har länge velat läsa något av Christine Falkenland och den här boken hittade jag när jag gick igenom hyllorna häromveckan (ja, jag behöver verkligen göra den där bokhyllegenomgången!). Med sin behändiga volym (124 sidor) lämpade den sig bra för en föräldraledig måndag.

Min skugga är berättelsen om Rakel som gifter sig med en man som fortfarande drömmer om och sover med sin döda hustru. Rakel, som är skadad efter ett fall i barndomen, isoleras i sitt nya hem. Det är en berättelse om en kvinna så besatt av att äga människor och vara behövd att hon stöter bort och kväver dem.

Vi får i glimtar och uppbrutna minnesstycken veta att något är väldigt fel med Rakel och hennes föreställningsvärld. Kanske drabbades hon av något annat än enbart en fotskada vid fallet? Kanske innan? Det smärtsammaste är att inse hur förvriden hennes relation till den lille pojken är och vad hon har gjort för att få till stånd en relation överhuvudtaget.

Min skugga är en djupt skakande bok och jag känner mig fortfarande, efter två veckor, väldigt drabbad av den. Den berör svåra ämnen på ett väldigt fint och ömsint sätt. Stilen på vilken den är skriven – små och korta stycken varvade med varandra, återblickar och vissa upprepningar fungerar mycket bra för att skapa en suggestiv stämning. Jag är väldigt förtjust i den här lilla pärlan och har blivit väldigt sugen på att läsa mer av Falkenland. Några förslag på vad jag ska välja i hennes produktion?

9 svar på ”Min skugga”

  • Tekoppen: Tack för tipsen! Jag vet att jag stått och hållit i Öde på biblioteket men utan att låna med den – får bli ändring på det 🙂

   Svara
 1. Håller med Tekoppen om att Min skugga är bäst, Näst bäst tycker jag nog att Släggan och städet eller Själens begär är, jag rekommenderar båda! Öde tyckte jag inte var så värst bra.

  Svara
 2. Olivia: Då ligger Släggan och städet bra till för att bli nästa Falkenland för mig eftersom ni både gillar den! Tack för tipsen.

  Svara
 3. Jag gillar också ”Min skugga bäst”. Och rekommenderar nog Öde eller Själens begär.
  Haha, det känns som att du bara får samma titlar levererade i olika konstelllationer, men förmodligen är det för att just de böckerna är Falkenlands bästa. 🙂

  Svara
 4. Anna S: Så länge ni håller er till tre titlar är jag nöjd, det vore ”värre” om ni gillade tio olika titlar och hatade varandras favoriter 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.