16 april 2024

Bokfrågornas ABC 24

Den här hamnar bokfrågornas ABC på den kniviga bokstaven X – jag är helt klart imponerad av Lilla O som lyckades hitta på fyra frågor utifrån en så omöjlig utgångspunkt (och utan att använda xylofon som var det enda ordet jag kom att tänka på i förväg 😉 ):

1. XXX avslutar brev med kyssar. Någon bokkyss du minns mer än någon annan? Jag känner mig helt knäpp som inte kommer på en enda. Jag skulle vilja säga Austen men där kysser de ju aldrig varandra… Det kan ju inte vara så att man aldrig kysser varandra i de böcker jag läser – kanske är kyssarna aldrig särskilt minnesvärda? Hoppas att felet ligger hos böckerna och inte hos mig…

2. Malcolm X tillhör de stora ledarna i världshistorien. Berätta om en bok som handlar om en eller flera ledare. Gitta Serenys fantastiska Albert Speer och sanningen handlar om Speer, som var arkitekt och minister i Tredje riket, och hans relation till Hitler. Det är en personlig skildring av män med makt och hur det är att leva med konsekvenserna efteråt. Väldigt, väldigt stark precis som allt jag läst av Sereny.

3. Mina barn är så små att hemmet fortfarande är fritt från xbox eller någon annan spelkonsol. Trots detta (eller just därför) vill jag att du berättar vilken bok du skulle vilja göra om till spel för just xbox (för bokstavens skull då…) Jag som knappt har sett en x-box har lite svårt att klämma ur mig ett svar på frågan men Guillermo Del Torros vampyrskräckis The Strain skulle kanske kunna bli ett maffigt, blodigt och smått obehagligt spel – men bra på sitt sätt. Väldigt mycket hellre än en film i alla fall 🙂

4. Den som lider av xenofobi är rädd för det som är främmande. Främlingsfientlig med andra ord. Har du läst någon bra bok som handlar om detta? Det kanske effektivaste sättet att skildra främlingsfientlighet i böcker är att göra ”en helt vanlig människa” till det främmande för att verkligen visa på mekanismerna. I Minette Walters Misstanken är den mot vilken fientligheten vänds förvisso något annat än ”helt vanlig” – det är en misstänkt pedofil – men det visar sig ändå snabbt hur misstankar och fientlighet kan förgifta alla relationer och hur viktigt det är att det bekämpas.

2 tankar på “Bokfrågornas ABC 24

  1. Såg Albert Speer som teateruppsättning, men har inte läst boken. Pjäsen var lite på temat vanlig människa råkar hamna mitt i rasismens klor.

  2. Lilla O: Det var väl den bilden Speer själv gärna ville förmedla – att han inte riktigt begrep vad som hände men jag tycker nog att bilden ger en lite annan bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.