Tematrio Norge

Igår var det syttende maj vilket högtidlighölls inte bara i vårt västra grannland utan också hos Lyran som i veckans tematrio ber oss berätta om tre norska böcker och/eller författare som betytt något extra.

Min första norrman är Per Petterson vars Jag förbannar tidens flod ingick i min läsecirkel i höstas. Jag läste och förhöll mig högst ambivalent. Det är en väldigt, väldigt vacker bok men vad säger den egentligen? Vad jag tyckte när det begav sig kan läsas här. Men jag svänger fortfarande fram och tillbaka i mitt tyckande. bara det faktum att boken fortfarande lever kvar i mig efter ett halvår säger ju ändå en del om dess kvaliteter. Jag förbannar tidens flod handlar om en komplicerad och för det mesta ordlös relation mellan en mor och en son.

Knut Hamsun är ingen enkel historisk person att förhålla sig till. Norges andra världskrig och vissa kulturpersonligheters uttalade eller undangömda nazistsympatier ligger som en filt över hans person och författarskap idag. Jag minns dock att jag läste hans Svält med stort intresse. Det är en febrig och förtvivlad skildring av en ung mans kamp för att överleva i den djupaste misär och en ständigt påtaglig svält i sekelskiftets Köpenhamn (om jag inte minns fel). Det förs också en intressant diskussion om litteratur och priset för den.

Sist men inte minst måste jag nämna Jostein Gaarders Sofies värld. Det är en ungdomsbok om flickan Sofie som ställs inför äventyr och gåtor som sträcker sig långt utanför det vardagliga. Delvis förklädd till roman är den en ypperlig lärobok i filosofi. Den här boken var så haussad när jag läste den att jag bara kunde bli besviken. Visst lärde jag mig massor om filosofi men jag var så besviken på romandelarna att jag bara inte orkade med den. Troligen skulle jag ha upplevt den annorlunda om jag bara haft en annan väg in i den. Hausse och medföljande förväntningar är aldrig bra följeslagare in i en bok.

2 svar på ”Tematrio Norge”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.