16 april 2024

Bokfrågornas ABC – Y

Jag förstår att Lilla o har det kämpigt att hitta på frågor till de omöjliga bokstäver vi befinner oss på i alfabetet. Men hon gör det med den äran och här kommer mina svar på bokstaven Y:

Yggdrasil är världsträdet med tre rötter i den nordiska mytologin där de tre nornorna bor. Berätta om en bok där mytologi har betydelse. Jag är otroligt fascinerad över vampyrmytologin  – vilket kanske märkts 😉 Jag tycker att de senaste årens utveckling är väldigt intressant – hur vampyren förvandlas från monster till drömpojkvän. Ett ämne att skriva avhandlingar om (tyvärr inte min dock…)

Kan du berätta om en riktigt ytlig bok som du har läst? Jag har nog haft tur på det området eller om jag helt enkelt aldrig läser klart de ytliga. Däremot har jag ju under min tonårstid tuggat mig igenom kartongvis med Harlequin-romaner och där kan man verkligen tala om ytligt.

Yta kan i vissa fall vara avgörande för hur böcker betraktas. Vilket är det vackraste/bästa/coolaste/fulaste/tråkigaste bokomslag du vet? När det gäller böcker är jag väldigt ytfixerad. Jag skyr vissa böcker för att de är otilltalande och dras till vackra böcker fast jag inte vet något om dem. På senare tid har jag drabbats av omslagslycka i mötet med Flickan med glasfötter och Frost som också är en fantastisk respektive en bra bok. Innan jag går vidare till nästa fråga kan jag inte avhålla mig från att än en gång säga blä för filmomslag som jag aldrig sett en lyckad variant av!

Finns det någon avslutad bokserie som du önskar att det fanns ytterligare böcker i? Jag kan faktiskt inte komma på någon så här på rak arm – de flesta serier som kommer för mig (typ favoriter som Stad-serien och Elsie Johanssons Nancy-trilogi) är nog väl avslutade. Däremot skulle jag otroligt gärna vilja läsa en fortsättning av Hilary Mantels underbara Wolf Hall – där finns det verkligen ännu mer att berätta.

3 tankar på “Bokfrågornas ABC – Y

  1. Riktigt fina omslag som gör att jag blir sugen på att läsa böckerna, speciellt Flickan med glasfötterna. Vampyrmytologi har jag dock lite bristande kunskaper i…

  2. Lilla O: Jag tycker verkligen att du ska läsa Flickan med glasfötter – den är väldigt fin! Och när det gäller vampyrerna så är det ju aldrig för sent att lära sig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.