21 april 2024

Alla dessa priser

Det är sannerligen allmän prisutdelningssäsong just nu. Den senaste veckan har inte mindre än tre tunga utmärkelser om inte delats ut än så i alla fall presenterats.

Det prestigefyllda Stig Dagermanpriset har flera gånger gått till författare som senare under året också förärats nobelpriset (Le Clézio och Jelinek). I år går priset till den uruguayanska författaren Eduardo Galeano som bland annat skrivit Eldens minne och Fotbollens himmel och helvete. Jag har inte läst någonting av Galeano men känner mig nu rätt rejält sugen på att stifta närmare bekantskap med hans författarskap. Priset delas ut i Älvkarleby i september.

Pristagaren till Selma Lagerlöfs litteraturpris utsågs också i veckan. Jan Lööf tilldelas priset för sin osannolikt långa gärning inom barnboksvärlden. När jag tänker Jan Lööf tänker jag främst Skrotnisse, Sagan om det röda äpplet och den otroligt fina Matildas katter som jag läser för mina barn var och varannan kväll i perioder.  Priset delas ut i Sunne i augusti.

Idag presenterades också vinnarna i Bokjuryns, barnens egen, omröstning om de allra bästa barnböckerna under 2009. Bland vinnarna återfinns Snurran städar och Martin Widmarks Sjöodjuret i Bergsjön. Jag har inte läst någon av vinnarböckerna men njutit några av de andra som hamnar högt upp i listorna, bland annat Siv sover vilse av Pija Lindenbaum som hamnar tvåa i sin åldersgrupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.