Tematrio: titelfärg

Veckans tematrio från Lyran visade sig svårare än väntat men till slut har också jag lyckats knåpa ihop en lista över tre böcker med en eller flera färger i titeln:

Yvonne Hirdmans delvis självbiografiska, men framförallt ”mammabiografiska”, bok Den röda grevinnan läste jag i våras. Där skildrar Hirdman sin mors resa från den enkla barndomen via nazismens härjningar i Tyskland, kommunismens Moskva, flykten till Danmark och slutligen det lite motvilliga familjelivet i Sverige. Det är en intressant bok om en otroligt intressant och komplex kvinna.

En sommar för inte så länge sen läste jag Kajsa Ingemarssons Små citroner gula och roades men irriterades också samtidigt ganska ordentligt. Berättelsen är helt ok och ibland till och med lite fin men språket är rätt platt liksom karaktärerna. En bra bok för hängmattan en slö dag men inte direkt något att lägga analyskraften på.

En riktig favorit för mig och fyraåringen är mor och dotter Wirséns lekfulla och tokfina En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga. Och jag lovar att det inte bara är för att det finns en cool liten vampyr bland alla andra monster som jag tycker så mycket om den… Bäst tycker vi om det faktum att lilla skär är så mörkrädd men går ut och möter alla hemskheterna ändå.

3 svar på ”Tematrio: titelfärg”

 1. Med betoning på EN slö dag. Mer tar det knappast att läsa om de små sura citron3erna, men okej är den allt. En liten skär är jag nyfiken på och Den röda grevinnan ska jag läsa när terminen är slut. Just nu är hjärnan lite överhettad.

  Svara
 2. Det har du rätt i… att de är lätta att tycka om (personerna i Själens osaliga längtan)!

  En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga gillar vi också här hemma!!!

  Svara
 3. Lilla O: Ja, den är säkert en perfekt endagsläsning i sommar för någon som inte läst den än. En liten skär är alldeles, alldeles underbar och grevinnan tycker jag du ska spara tills sommarlovet infinner sig – den kräver och förtjä’nar betydligt mer än tröttläsning 🙂

  Boktokig: Visst är de… De ruskiga och rysliga brokiga kommer nog att befolka vårt hem för lång tid framöver.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.