Bokfrågornas ABC – Z

Nu börjar bokfrågornas ABC sjunga på sista versen och duktiga Lilla O har lyckats hitta på frågor på de klurigaste bokstäverna, denna vecka är det Z som gäller.

zoo finns en massa djur och jag vill att du berättar om en bok där djur spelar en viktig roll. I Flickan med glasfötter finns en uppsättning djur som spelar en viktig roll. Inte minst den flygande boskapen är fantastisk…

Anders Zorn är en känd konstnär. Har du läst någon bok där han eller någon annan konstnär figurerar? Den konstnär jag kommer att tänka på är den självförbrännande målaren i Fogelströms Stad-serie. Det är några år sen jag läste den nu så jag minns inte vad han heter men jag tror att han var barnbarn till (eller kanske son?) Henning . Jag minns som sagt inte så mycket annat än att han var konstnär, att han var sjuk och att hans öde var väldigt gripande… Oj vilket klart och upplysande svar det här inte blev…

Zen, att vara närvarande just här och nu, är rätt inne trots att ideérna inom zenbuddismen knappast är nya, zen-coaching, mindfullness, meditation, yoga och en massa annat är i ropet. Vilken bok tycker du handlar om zen? Jag måste återanvända min kära Wolf Hall av Hilary Mantel (jag måste verkligen läsa något mer av henne snart!), inte för att den handlar om zen eller på ett uppenbart sätt har någon koppling. Men det är en i sanning meditativ bok. På grund av det ofantligt vackra men täta och ibland komplicerade språket kräver den en total närvaro och en förmåga att släppa allt som finns runt om. Jag älskar såna böcker som man kan gå rakt in i och nästan försvinna i – även om de också är utmanande.

Författare på Z finns det några stycken. Vem är din z-favorit? Jag ilar till bokhyllan och hittar… bara två olästa böcker av Marion Zimmer Bradley så där kan man ju inte direkt prata om favoritförfattare… En som jag kommer att tänka på är dock Monica Zak som jag läste en del av som ung (yngre alltså 😉 ) och gillade mycket. En favorit hette nog Hjälp boan är lös.

5 svar på ”Bokfrågornas ABC – Z”

  1. Konstnären som var gift med Jenny? Hette han inte Olof? Dags att läsa om kanske. Jag börjar också bli nyfiken på Wolf Hall, indoktrinering kallas det. 😉

    Svara
  2. Lilla O: Jo, Olof hette han ju! Kul att indoktrineringen börjar funka – det är ju det som är meningen 😉 Jobbigt om du skulle hata den bara…

    nilla: Jag tror inte det, men kanske…

    Ann-Sofie: Tack själv!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.