Död tills mörkret faller

Äntligen finns Sookie Stackhouseserien i en anständig översättning! Det är Månpocket som i dagarna ger ut en nyöversatt utgåva av serien. Jag mötte Sookie för första gången i den förra svenska översättningen av den här boken och höll på grund av den på att aldrig läsa de resterande delarna. Till slut gav jag dem dock en ny chans på originalspråket men det är en välgärning att de nu finns tillgängliga också för enbart svenskläsande Sookie-fantaster.

Död tills mörkret faller är förvisso den tristaste delen i serien såhär långt, troligen på grund av allt introducerande och presenterande av bakgrundsfakta. Glatt överraskad under omläsningen blir jag ändå över att Bill inte alls är så hopplöst tråkig i böckerna som i True Blood – jag hade glömt att han ändå är utrustad med lite humor. Och bok-Sookie är ju en fröjd i relation till tv-serievarianten som jag tycker gjorts både bimboaktig och outhärdligt jobbig i serien. Med det inte sagt att jag inte alls gillar True Blood – den har sina kvaliteter den också.

Död tills mörkret faller introducerar Sookie och Bill och deras närmaste omgivning för läsaren. Vi får en mordhistoria och en hel del naket vampyrsex. Ibland är det lite pinsamt och ibland får man blunda en smula men ju längre boken lider ju mer insugen i berättelsen blir i alla fall jag. Trots att det är en omläsning så blir jag lite tagen av storyn på slutet…

Och så lite avslutande reklam för en bokhandel för ovanlighetens skull… Boken finns förstås att köpa på de vanliga ställena men för er som är intresserade av det mesta i Sookie Stackhouse-väg så rekommenderar jag ett besök här.

15 svar på ”Död tills mörkret faller”

 1. Plus också för att inte bara översättningen är bättre utan för att omslaget är snyggare också! Iaf om man som jag gillar lite retrokitsch.

  Jag gillar både böckerna och True Blood, men det är så mycket som skiljer sig att tv-serien mer känns som en tolkning av Sookie stackhouse-mytologin än en adaptation av bokserien. Mina stora favoriter i serien är Tara och Lafayette som har mycket mindre (och tråkigare) roller i böckerna, men jag håller helt med om att bok-Sookie är snäppet coolare än tv-Sookie!

  Svara
 2. Anna S: Jo, omslagen är mycket snyggare men jag är ändå inte helt nöjd, särskilt inte med Klubb död-omslaget… Men som sagt, mycket bättre!

  Håller med om True Blood, den känns helt klart som en tolkning av mytologin. Jag är också väldigt förtjust i Lafayette och blev glad att de inte gjorde sig av med honom i serien lika snabbt som i boken. Tara gillar jag inte lika mycket men hon har ju en helt klart bättre roll än i bokserien där hon knappt märks.

  Svara
 3. Jag tycker att böckerna och tv-serien kompletterar varandra ganska bra, de visar lite olika sidor av historien och av de olika personerna i Bon Temps. Om serien hade följt originalet exakt så hade det nog lätt kunnat bli lite tråkigt att se, det krävs fler huvudkarakäter i en bra tv-serie än i en bok.
  Och snart är det ju dags för säsong 3 också! 😀

  Svara
 4. Kråka: Ja, väldigt mycket bättre. Nu läste jag ju bara den första boken i den förra översättningen men den var ju rätt katastrofal. Det här är en bra översättning och det känns som att översättaren tagit böckerna på allvar.

  Anna S: Ja så är det definitivt – en tv-serie rakt av baserad på bokserien hade ju blivit oerhört trist, det behövs helt klart fler huvudkaraktärer och nya vinklingar. Ser fram emot säsong 3 men lär väl få vänta tills den dyker upp i svt och det skulle tydligen bli efter nyår…

  Svara
 5. Det låter toppen!^^Jag har läst alla böckerna på engelska förutom ”Dead in the family.”:)
  Jag ser fram emot säsong 3 av True Blood.:)Gissar att SVT har köpt in den.:)

  Svara
 6. Kråka: Jag har inte heller läst Dead in the family än men planerar att göra det till helgen 🙂 Vad jag hört så har svt köpt in den men tänker inte visa förrän i januari 2011 vilket ju är rätt långt fram i tiden…

  Svara
 7. Jag längtar till januari isåfall.:D Tycker serien är så himla bra!
  Min ”Dead in the Family” bok kommer inte föränn den 10 juni.:)Ser fram emot att läsa den!

  Svara
 8. Kråka: Själv är jag inte helförälskad i True Blood, jag tycker den är ok men kan inte riktigt omfamna den vilket dock inte hindrar att jag längtar efter säsong 3 redan nu 😉 Dead in the Family längtar jag mer oreserverat efter att få tid att läsa och till helgen blir det av. Skön sommarläsning för dig nästa vecka också då 🙂

  Svara
 9. Det enda jag är lite negativ till i True Blood är att Alan Ball lät Bill döda Long Shadow istället för Eric och att han inte låter Eric vara mer playfull.:/Saknar det från böckerna..där man också mycket mer får se Erics känsliga sida.:)

  Svara
 10. Kråka: Jag saknar också mycket av Eric från böckerna men jag skulle tro att det kommer att byggas på efterhand. Jag tycker inte heller om hur Sookie framställs men det har jag ju tjatat om här tidigare 🙂

  Svara
 11. Jag håller med om Sookie när det gäller tv-serien.:)
  Jag hoppas verkligen att tv-serie Eric blir mer känslosam och lekfull hehe.:)

  Svara
 12. Om död tills mörkret faller är tråkigast i hela serien så måste jag bara ha de andra också, den var ju skitbra.

  Svara
  • Lina: Jag tycker i alla fall att den är segast och det blir definitivt bättre och bättre så du har mycket bra framför dig 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.