Sommarläsning

I sommar planerar jag att göra mig av med ett riktigt dåligt lässamvete och samtidigt få mig lite finfin litteratur till livs. Först och främst ska jag läsa ut Jane Eyre. Det är en bok som legat halvläst hur länge som helst, som jag tycker mycket om men som ändå får stå tillbaka för allt annat intressant som ramlar över mig hela tiden.

Sommarens andra utmaning blir Blonde. Nu har jag bekantat mig lite med Joyce Carol Oates i lite mer behändigt format och känner mig redo att ta mig an denna koloss. Det ska bli spännande att se om jag tycker att den är lika bra som alla (ja, jag tror faktiskt inte att jag hört någon säga motsatsen än) säger.

Egentligen hade jag tänkt ge mig på Anna Karenina också men det får nog anstå ytterligare ett tag. Om andan faller på kan jag ju försöka men jag vill inte göra det till en målsättning och därigenom pressa mig själv. Det ska ju vara lustfyllt det här med böcker 🙂

Vad läser ni i sommar? Eller planerar ni kanske inte sånt? Kanske borde sommar och semester vara tiden för totalt oplanerad läsning och spontanlån på biblioteket eller i sommarstugebokhyllan?

13 svar på ”Sommarläsning”

 1. Blonde har stått i min hylla i många år nu. Känns dock som den kommer få stå där ett tag till för annars kommer jag ju inte ha några böcker att skriva om i min blogg. Känns som det skulle ta ett tag att läsa ut den. Den är säkert bra och någon gång ska jag också läsa den 🙂

  Svara
 2. Jag ska gotta ner mig i vampyrserier samtidigt som jag ge Infinite Jest en ordentlig chans. Förra sommaren började jag läsa Blonde, jag tror jag höll på ett halvår. Jag ville inte stressläsa den utan verkligen ta det lungt och tänka. Den var fantastisk!

  Svara
 3. Jo planera gör jag, sedan faller de ofta för att känslan är en annan när jag väl ska börja men jag håller som bäst på att fila ner min sommarläsningslista.

  Svara
 4. Blonde är en otrolig bok på många sätt som jag ju läst under våren! http://violensboksida.bloggplatsen.se/2010/05/10/2951280-oates-joyce-carol-blonde/

  Eftersom jag tog SR bokcirkel till hjälp fick jag ut massor av boken. Jag kan rekommendera att du lyssnar också så här i efterhand….det finns säkert kvar på webben.

  Själv har jag ju mina läsutmaningar i sommar och dessutom tror jag att det blir någon extra deckare också…. kanske. Jag läser faktiskt mindre på sommaren då jag ju är inte bara boktokig utan även trädgårdstokig! 🙂

  Svara
 5. Jag håller på med nått slags planering av vad jag vill läsa men förmodligen spricker allt… om inte annat lär jag få spel när mitt bibliotek börjar med sommarlån och bära hem halva beståndet till mig…

  Svara
 6. För mig blir det vampyrsommar rakt igenom. Har gjort en hyfsat lång lista på titlar jag ska skaffa inför sommarkursen, känns finfint.
  Har du förresten något tips på vampyrläsning som jag inte bör missa, du som är så välbevandrad i vampyrgenren? 🙂

  Svara
 7. Vi åker till Finland några veckor varje sommar och jag brukar ta med mej en hög med böcker – mest blir det deckare, så även i år. Tänkte bl.a läsa Viveca Stens böcker.

  Svara
 8. Bokmamma: Nej det är ju ett problem – läser man Blonde så blir det ju inte så mycket annat att skriva om i bloggen, får lösa det på något sätt 😉

  Kamilla: Det låter väldigt trevlig med vampyrsommar! Kul också att du gillar Blonde – en del böcker förtjänar helt enkelt ett halvår.

  nilla: det låter väldigt semestrigt och skönt 🙂

  Bea: men det är ju det bästa med sommarplanerandet – att det inte gör så mycket om man väljer annat istället när det väl kommer till kritan, planerandet i sig är lite som att packa inför semestern…

  violen: jag har sett att du läst den under våren så du är en av dem som inspirerat mig 🙂 Det är nog möjligt att jag tar hjälp av cirkeln under läsningen.

  MariaH: Ja, det är en stor risk med de där sommarlånen. Jag tror inte de har sådana på mitt bibliotek men jag ska kju jobba en del i sommar så det blir nog en hel del bokkassar hemburna…

  Anna S: Å en till som har en vampyrsommar… Jag tror nog inte att jag är mer bevandrad än vad du är men Vampire Academy av Richelle Mead läste jag på tåget igår och den är faktiskt en av de bästa ungdomsvampyrböckerna jag läst på länge (bättre än Vampire Diaries och Twilight exempelvis) så den kan du ju testa om du inte läst den än. Och så The Strain förstås om du inte redan läst den (minns inte hur det var med det). Har du några tips för mig från den där långa listan?

  boksnoken: Deckare är ju ypperlig sommarläsning – att få rysa lite i hängmattan 🙂

  Lilla O: Mina planeringar brukar också falla, främst på att jag hittar nya böcker som måste läsas hela tiden, men det är ju som sagt helt ok.

  Svara
 9. Jag har precis blivit klar med The Strain och väntar nu otåligt på den hög vampyrböcker jag har beställt hem (eftersom jag redan har läst de obligatoriska skönlitterära böckerna). Men Vampire Academy kan absolut vara värt ett försök, ska se vad jag kan hitta på biblioteket tror jag.

  Svara
 10. Eventuellt läser jag om alla Sjöwall/Wahlöö-deckarna. Eller så skiter jag i det. Det beror på vad jag har lust till, och trots att jag dragit ner deckarläsandet till ett minimum så är jag fortfarande så ruskigt deckartrött att det är bäst för alla parter att jag låter bli.

  Men att du ska läsa Jane Eyre låter riktigt riktigt bra. Jag är övertygad om att du kommer gilla riktigt mycket!

  Svara
 11. Anna S: V A borde finnas på biblioteket (även om det inte fanns på mitt utan fick beställas) och sen brukar det ju finnas så mycket fint uppställt och skyltat som man inte kan låta bli att bära hem också…

  vixxtoria: Jag känner igen det där med deckartröttheten! Jag överdoserade rätt rejält för några år sedan och nu har jag tappat intresset helt. Men Sjöwall Wahlöö är ju å andra sidan mycket mer än bara deckare och känns dessutom som perfekt sommarläsning – du kanske kunde nöja dig med någon av dem?

  Jag tror också att jag kommer att gilla Jane Eyre, jag har ju kommit en bit in och är redan förtrollad så det känns väldigt trevligt att få lägga tid på att läsa färdigt den.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.