Bokfrågornas ABC, Å

Nu drar det verkligen ihop sig mot slutet på bokfrågornas ABC och den här veckan utgår frågorna från bokstaven Å:

Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende. Återigen denna stadserie – jag minns att tårarna inte var långt borta när Emelie återsåg de släktingar som flera år tidigare flyttat till Amerika. Nu tror jag inte att någon av dem som verkligen flyttade fortfarande var i livet så något verkligt återseende var det ju inte, men minnesvärt…

Har du läst någon bra bok om ålderdom? Philip Roths bok Envar är en väldigt bra bok om just åldrande tycker jag. Sen är den avslutande novellen i Alice Munros Kärlek, vänskap, hat också en fin skildring av åldrandets våndor.

Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest? Jag har precis läst ut Sarah Waters Främlingen i huset och det är verkligen en bok fullproppad med ångest… Alla huvudkaraktärer förtärs mer eller mindre påtagligt av ångesten i det gamla huset och det är inte utan att jag som läsare också får lite svårare att andas…

Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes. Jag är född det omvälvande året 1977 då världen inte bara stiftade bekantskap med mig utan också med Star Wars. Dessutom avled Elvis, som var mammas storas idol, en vecka innan jag föddes… Litteraturmässigt var det nog inte så händelserikt vad det verkar. Nobelpriset gick till den för mig obekante spanske poeten Vicente Aleixandre. En googling ger vid handen att den underbara klassikern Lilla spöket Laban får en lillasyster av Inger och Lasse Sandberg också såg dagens ljus detta år.

2 svar på ”Bokfrågornas ABC, Å”

  1. Envar tyckte jag väldigt mycket om. Lite konstigt att en bok om och av en medelålder/gammal man kan kännas så lätt att identifiera sig med.

    Svara
  2. Lilla O: Precis, jättekonstigt men samtidigt är det väl det som gör ”stor” litteratur. Tur att den finns!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.