16 april 2024

Klubb död

I den tredje boken om Sookie Stackhouse fortsätter intrigerna och alla övernaturliga väsen att hagla över Sookie. Det här är boken på vilken den tredje säsongen av True Blood, som snart börjar sändas i USA, ska baseras. Troligtvis blir sambandet mellan bok och serie lika löst knutet i fortsättningen men vissa huvudlinjer kan väl anas redan i avslutningen av den andra säsongen. Bill försvinner till en början spårlöst. Sookie får dock snart veta att han kidnappats och hålls fången. Men det är inte nog med det, hon får också veta att han har bedragit henne och lämnat henne frivilligt för en annan kvinna innan han kidnappades. Detta till trots bestämmer hon sig för att försöka rädda honom (vilket i boken inte framstår som så märkligt och irriterande som det låter).

En sak som jag har svårt att ta till mig är hur så gott som alla övernaturliga manliga varelser faller för Sookie och tämligen omgående vill ha vilt sex med henne (ok att det kommer ett försök till en möjlig förklaring längre fram i serien men här är det fortfarande konstigt). Det är lite som en omvänd Stieg Larsson-bok (där ju alla kvinnor helt obegripligt vill ligga med Mikael Blomkvist). Det stör lite men jag väljer att bortse från det för att intrigen är intressant nog i sig. Det finns också en obehaglig våldtäktsscen som är svår att släppa och som visar att vampyrer är vampyrer och inte vanliga män. Tack och lov är det också en händelse som får konsekvenser inte bara i den här boken utan längre fram i serien.

Sen måste jag ju säga något om omslagen på dessa Sookie-utgåvor. De är rätt coola, lite pulp, lite retro… Och de två första passar väl rätt bra till böckerna men det här tredje – jag kan bara inte förlika mig med det. Månpocket ska ge ut böckerna med andra omslag i juni och även om dessa omslag är ganska intetsägande så föredrar jag nog för den tredje boken intetsägande framför en aning porrigt…

Jämför bokpriser här

5 tankar på “Klubb död

  1. Trodde aldrig jag skulle säga det om serien True Blood, men är den inte ganska moralisk i jämförelse med böckerna? Vet att det fullkomligt kryllar av nakna bröst och sex i serien men är det ändå inte lite som amerikansk skräckfilm? De som knullar utanför ett fast förhållande har en tendens att råka mer illa ut. Medan det i böckerna är en helt annan stämning.

  2. Så kul att böckerna nu finns i en vettig översättning, vad jag har förstått var den tidigare tämligen usel. Kanske borde man införskaffa sig dessa och ägna några varma dagar åt lite trevlig omläsning…

  3. Bettan: Det tycker jag absolut att du ska göra. Översättningen är bra och den förra var katastrofal så det är i sanning en välgärning att dessa utgåvor kommer nu.

    1. Kråka: Ja, jag förstår att det är en speciell genre man valt för bilderna som inte passar mig riktigt. Men det finns ju i andra utföranden också, tack och lov 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.