Vampyrer – tips om en avhandling

Nörd som jag är så var jag ju tvungen att läsa Anna Höglunds avhandling Vampyrer. En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet. Jag fick veta att den fanns tack vare Johanna Koljonens mycket intressanta artikel i DN i februari. Artikeln ligger urklippt i bokhyllan och avhandlingen lånades snabbt på universitetsbiblioteket.

Min vana trogen (en yrkesskada bland doktorander?) så läser jag inte avhandlingar från pärm till pärm. Lustläsningar av avhandlingar är inte det lättaste men om man får hoppa runt lite hit och lite dit så blir det snabbt väldigt intressant. Den här gången fastnade jag främst i det avslutande kapitlet om humanvampyrerna (förstås). Jag tycker hennes iakktagelse om att Anne Rice med sin Interview with the Vampire snarare än att skapa något nytt bygger en brygga tillbaka till den vampyr som befolkade litteraturen i slutet av 1800-talet. Det romantiska går igen liksom strålkastarljuset som riktas mot vampyren snarare än människorna. Och så gör hon mig uppmärksam på vilken brist det är att jag inte har läst om Oscar Wildes Dorian Gray eftersom Rice tydligen lånar flera scener och teman därifrån, bland annat en porträttscen som jag faktiskt minns…

Sen är det roligt att hon tar upp hur den romantiske konstnären i vampyrform idag ofta är rockstjärna. Jag har inte läst om så många rockstjärnevampyrer men Lestat är ju svår att glömma och det finns faktiskt en i The Strain också… Höglund behandlar också de moderna humanvampyrerna och deras problem med mat och ätande. Det är inte längre helt ok att döda gatflickor i gränderna och många av dem har gått över till vad de, märkligt nog, kallar vegetarisk föda. Höglund talar om vampyrerna som ätstörda och för fram exempel på såväl bulimi som självsvält.

För den som vill ha mer om vampyrer och som dessutom vill sätta in dem i ett historiskt sammanhang och få sig till livs en akademisk analys av dem så rekommenderar jag verkligen en läsning av Höglunds studie. Själv kan jag bara säga att jag just nu innerligt önskar att det var den här avhandlingen jag skrivit och inte den luggslitna hög av papper som ligger framför mig…

8 svar på ”Vampyrer – tips om en avhandling”

  • Ja, det är en intressant och för mig också ny vinkling. Hon menar inte att alla vampyrer är ätstörda men att det finns en rad intressanta exempel på sådana som faktiskt verkar ha problem med såväl mat som självbild.

   Svara
 1. Jag ska skriva en B uppsats i litteraturvetenskap och är riktigt sugen att skriva om vampyrer eftersom jag är helt galen i dem.Den här boken verkar vara bra att använda.Måste dock hitta en ny infallsvinkel.:)Kanske kan jag jämföra tre vampyrböcker med varandra.Har någon ett tips på vilka ämnen jag isåfall ska jämföra dem med?:)Kanske ska jag välja böcker från olika tider?Typ 1800-tal,1900-tal och 2000-tal.:)

  Svara
  • Annas avhandling är jättebra och kan nog funka jättebra i en b-uppsats. Kanske kan du jämföra vampyrböcker från olika epoker (Höglund ger bra tips på litteratur osv också) och jämföra någon särskild aspekt (hur vampyren framställs, hur man ser på religiösa föremål, hur vampyren kan dödas eller något). Mitt tips är att kolla på Höglunds avhandling och se vad den kan ge.

   Svara
 2. Läste det här inlägget hos dig för ett tag sen, och tyckte det verkade väldigt intressant. Bra att läsa avhandlingar för skojs skull också, övar upp det akademiska ”sättet” om inte annat.

  Däremot är det typiskt, att när man väl hittar en avhandling man VILL läsa är det totalt omöjligt att få tag i den smidigt i en PDF 🙁

  Svara
  • Det finns ju faktiskt en hel del avhandlingar som är läsvärda och lagom akademiska, trist bara det där med tillgängligheten.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.