Frost

En bok om varulvspojke som blir förälskad i människoflicka – kan det vara något det? Svaret är definitivt ja – om det är så fint, innerligt och prestigelöst skrivet som i Maggie Stiefvaters bok Frost. Boken är , naturligtvis, första delen i en trilogi och den andra delen, Linger, kommer i sommar och har hamnat högt upp på min vill läsa-lista.

Sam har varit varulv sedan sjuårsåldern och Maggie blev i samma ålder offer för varulvsflockens hunger men klarade, tack vare Sam, livet. Deras möte etsade sig fast hos dem båda. Grace lever upp om vintrarna då hon vet att ”hennes” varg finns i närheten och Sam, som i och för sig lever mest på sommaren när han är människa, dras ohjälpligt till hennes närhet. Hon letar, han observerar… Men så en dag möts de, båda som människor och kan inte slitas från varandra igen.

Hela historien är väldigt snyggt och känsligt ihopvävd och karaktärerna är väl frammejslade och flerdimensionella. Man vet som läsare inte riktigt vad de ska ta sig till men de är hela tiden logiska. Jag gillar hur Maggie Stiefvater på ett så otvunget sätt skildrar Sam och Graces möte. Där finns en sexuell stämning mellan dem men det blir aldrig undertryckt och vuxenövervakat som i exempelvis Twilight-serien. Och tack och lov slipper vi tal om tonårsvigslar och märkliga graviditeter som drar ner den serien rätt rejält. Frost är otroligt fin – luftig och öppen för egna intryck och tolkningar. Jag är helt enkelt väldigt förtjust.

8 svar på ”Frost”

 1. Kråka: Fortsättningen kommer på engelska nu i sommar har jag förstått och jag är lite sugen att läsa den på engelska. Får se om jag får tid före hösten bara.

  Svara
  • Kråka: ja, det är en himla tur. Men listan på böcker jag vill läsa är längre än vad tiden räcker för ändå… Men en del ska jag väl lyckas ”beta av” i alla fall 🙂

   Svara
 2. Så fint skrivet om en så vackert skriven bok. Tack för att du satte ord på hur det var att läsa och uppleva Frost!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.