Tematrio Sverige

Den här veckan vill Lyran att vi ska sätta ihop en tematrio bestående av tre svenska böcker vi läst det senaste året. Efter att ha gått igenom mina listor hittade jag en lång rad med riktigt bra svenska böcker. Men jag lämnar Ajvide därhän liksom Kerstin Ekman och några till och väljer följande böcker:

Eva Franchells Väninnan är en stark skildring av 90-talets Sverige ur politikens perspektiv. Boken tar sin utgångspunkt i mordet på Anna Lind och återvänder också dit men däremellan är den en intressant berättelse om politiskt spel, ambitioner, övertygelser och stark vänskap. En nutidshistorisk skildring som kan utgöra en av de motvikter som krävs för att balansera alla de där böckerna om och av maktens män som sköljer över oss hela tiden.

Också Elisabeth Åsbrink har skrivit en viktig bok om ett närhistoriskt skeende i Smärtpunkten. Hennes närgångna skildring av händelserna runt Lars Noréns pjäs 7:3 och morden i Malexander lyckas inte ge hela bilden men den för oss i alla fall en bra bit närmare en förståelse för vad som verkligen hände. Jag tycker särskilt mycket om att så många aktörer får uttala sig, några fler hade dock gett en ännu djupare förståelse.

Avslutningsvis hyllar jag Christine Falkenland som jag äntligen läste min första roman av i våras. Min skugga är en roman i det lilla formatet men med ett stort innehåll och en oändlig räckvidd. Jag funderar fortfarande över den några månader efter läsningen. Jag vill gärna läsa mer av Falkenland och har tacksamt emottagit, ganska motstridiga, tips om lämpliga fortsättningsböcker här på bloggen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.